Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.04.2019 11:38:00

Nevím, co to je aktivní akcionář, takový pojem neznám

Nevím, co to je aktivní akcionář, takový pojem neznám

Projev na 28. schůzi Poslanecké sněmovny dne 18. 4. 2019 k bodu Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

Takže dobrý den. Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Ta odpověď je stále stejná, tak jak jsme jí napsali panu poslanci 7. listopadu 2018. Vláda se aktivně nezabývá ČEZem. Nevím, co to je aktivní akcionář, protože takový pojem neznám.

My jsme akcionář, chodíme na valné hromady. Akcionářské práva vykonává Ministerstvo financí. A já jsem už minule vyzval pana poslance, aby, pokud jsou tam nějaké pochybnosti, aby tedy podal trestní oznámení na policii.

Pokud má nějaké poznatky, že se tam dějí nějaké nepravosti. My nejsme stoprocentní akcionář, takže já z mé pozice disponuji jenom informacemi z médií, z výročních zpráv. Tam odkazuji na výroční zprávu za rok 2017, 2018 ještě není. Nakládání s majetkem společnosti ČEZ v Bulharsku. A já souhlasím, že celá ČEZ v Bulharsku je velice podivná, že se tam děly divné věci, že to bylo netransparentní. Také jsem se o tom víckrát kriticky vyjadřoval. Ale tato problematika, na kterou se mě ptá pan poslanec, je problematika dozorčí rady společnosti ČEZ, a ty informace jsou důvěrného charakteru.

Já ty informace nemám a nikdy nemůžu mít. Vláda se aktivně, co dělá ČEZ, se tím zabývá, jak tady byla vyslovena nějaká domněnka. Nevím, jestli byl kontrakt zrušen, nebyl zrušen, je to v kompetenci dozorčí rady, a určitě bude valná hromada v červnu, to je brzy, takže pokud pan poslanec má nějaké konkrétní dotazy, které by měl stát vznést oficiálně na příští valné hromadě, tak to rádi uděláme. Pokud bychom měli kvůli tomu svolávat valnou hromadu, tak to stojí celkem velké peníze. Myslím si, že necelé dva měsíce to už počká, a já rád, pokud dostanu od pana poslance dotazy, které bychom měli vznést jako akcionář, rád je předám na Ministerstvo financí, které vykonává akcionářská práva. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama