Margita Balaštíková

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.04.2019 9:50:37

Na co se u potravin můžeme spolehnout?

Na co se u potravin můžeme spolehnout?

Celá veřejnost plným právem předpokládá, že potraviny, které kupuje v obchodech, jsou po zdravotní a hygienické stránce v pořádku.

Vždycky to tak bylo a všichni věří, že tomu tak je i dnes. Proč? Protože „na to dohlíží stát“. Ale skutečnost je poněkud jiná. Při nákupech se nám líbí, že máme stále pestrou nabídku všeho možného a přestáváme si uvědomovat, že ne všechno zboží je zkontrolováno tak, jak si myslíme.

Byli jsme zvyklí na to, že nám státní orgány zajišťovaly uspokojivý komfort svým propracovaným kontrolním systémem. Ne, že by dnes už nebyl. Stále ho máme a uplatňuje se velmi účinně u domácí, české výroby potravin, kde víme, že kontrola dobře funguje a potraviny z české výroby jsou zdravotně nezávadné a jsou tím nejbezpečnějším, co můžeme v obchodech koupit. Totéž však neplatí u potravin dovážených ze zahraničí a ještě méně u potravin, které pocházejí ze zemí mimo Evropskou unii. A nejedná se jen o hygienickou kontrolu, či kontrolu zdravotní. Problém může být „neviditelný“, skrytý v půdě, kde daná plodina byla pěstována anebo v používaných hnojivech, jejichž rezidua v plodině jsou předmětem kontroly jen málokdy.

Stali jsme se členy velkého společenství, Evropské unie. Ta nastavila pravidla zajišťování zdravotního a hygienického dohledu včetně systému včasných hlášení. Praxe však ukazuje, že sice pravidla a systém jsou, ale tak nějak to úplně spolehlivě nefunguje. Těch případů už byla celá řada a netýká se to jen kontaminovaného masa z Polska. Proto, aby se zboží prodalo, se často hlášení opožďují, nedostatky se řeší, až se problém „objeví na trhu“ a novinář nebo zákazník křičí. A tu si vzpomeneme na naše dozorové orgány a chtěli bychom, aby kontrolovaly všechno zboží. Ale to bohužel nejde. Z dovozového zboží státní orgány nekontrolují ani jednu celou desetinu a vybudování dostatečného aparátu k zajištění kontrol všeho zboží je opravdu jen iluzí.

Proto všem, kdo chtějí koupit kvalitní, dobrou, zdravotně nezávadnou a čerstvou potravinu lze doporučit jediné: kupujte české potraviny!
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama