Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.04.2019 15:07:22

ArcelorMittal, to je taky jedna z privatizací, které se nepovedly

ArcelorMittal, to je taky jedna z privatizací, které se nepovedly

Projev na 28. schůzi Poslanecké sněmovny dne 24. 4. 2019 k bodu Pozice vlády České republiky k jednání Liberty House Group a ArcelorMittal Ostrava a.s. po rozhodnutí Evropské komise

Dobrý den, vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci. Ohledně pozice vlády České republiky k jednání Liberty House Group a ArcelorMittal Ostrava po rozhodnutí Evropské komise bych chtěl sdělit, že my samozřejmě tuto problematiku velice pečlivě a detailně sledujeme. My jsme ještě nedostali rozhodnutí Evropské komise. Zatím je jenom tisková zpráva.

Samozřejmě ArcelorMittal - nechci se moc vracet do minulosti - ale to je taky jedna z privatizací, které se nepovedly. Z firmy získali finančníci deset miliard a stávající majitel si vzal 50 miliard dividend. Škoda, že je neinvestoval do firmy. A samozřejmě pracuje tam 7,5 tisíce lidí a my máme starost o to, aby to neskončilo jako s OKD. Proto se zajímáme o toho nového kupujícího. A já tady mám celou řadu věcí, které jsme v tom udělali.

26. října 2018 jsem poslal dopis komisařce pro hospodářskou soutěž v Evropské komisi Margrethe Vestager, kde jsem uvedl dva nejzávažnější problémy, které se prodeje firmy Liberty House týkají. Konkrétně se jednalo o absenci investičního plánu Liberty House a plánované transakce s emisními povolenkami.

Já jsem velice intenzivně komunikoval se zástupci odborů organizace KOVO. Setkal jsem se s odboráři už 31. října 2018. 7. listopadu 2018 jsem jednal s majitelem firmy Liberty House, kde mě to jednání vůbec neuspokojilo. 16. listopadu 2018 jsem o tom jednal s českou eurokomisařkou Jourovou a komisařkou Margrethe Vestager přímo v Bruselu.

Potom byla celá řada jednání na úrovni Ministerstva průmyslu, kde to má na starosti náměstkyně Rudyšarová. Dále 17. prosince se znovu na mě obrátili odboráři, takže jsme ve velice intenzivním kontaktu. Včera jsem s nimi komunikoval. 8. února 2019 jsem jednal na Úřadě vlády s evropskou komisařkou Margrethe Vestager znovu o rozhodování Evropské komise, a tak dále. Nechci to tady dlouho číst.

My samozřejmě bohužel - tady rozhoduje Evropská komise. A pravděpodobně rozhoduje z hlediska tržního podílu, i když my jsme ji upozorňovali, aby skutečně analyzovali bonitu toho kupujícího. Že se nám nezdá, že ten kupující chce nadále velice úzce spolupracovat se stávajícím majitelem. Nebylo úplně jasné jejich finanční zdraví. Toho jsme se ani nedopátrali. Takže ta společnost se nám nezdá úplně důvěryhodná. Nedostali jsme vlastně ani odpovědi na různé záměry z hlediska nákupu ostravské Energetiky ohledně emisních povolenek, a tak dále.

Takže my celý proces nadále bedlivě sledujeme. Já to dělám osobně. Teď samozřejmě po nástupu nového ministra on tu agendu převezme a bude pokračovat. A ArcelorMittal je strategická firma v Moravskoslezském kraji. Samozřejmě potom, co se stalo s OKD, tak máme eminentní zájem na zachování výroby, pracovních míst a zajištění investic do ekologie.

Je velká škoda, že stávající majitel investoval hlavně v Polsku. V České republice těch investic nebylo mnoho, maximálně do výše odpisů, když my si myslíme, že mohl podstatně více investovat. Takže z našeho hlediska si myslím, že není žádný rozpor. Všichni máme zájem, aby ArcelorMittal získal nového majitele, který bude investovat do firmy, zachová zaměstnanost, bude expandovat a samozřejmě, že to bude dlouhodobý a strategický partner.

V této chvíli jsme, nejsme o tom přesvědčeni. Uvidíme, na základě čeho se Evropská komise takhle rozhodla. Odboráři navrhují formu nějaké smlouvy mezi novým majitelem a českým státem. A odboráři tomu se určitě nebráníme a budeme aktivně k tomu přistupovat.

Otázka je, do jaké míry my můžeme, pokud by skutečně ty pochybnosti přetrvávaly nějakým způsobem změnit ten proces, nebo ho rozporovat, nebo dokonce nějak nesouhlasit s rozhodnutím Evropské komise. To je samozřejmě otázka na právníky. Jakmile obdržíme to rozhodnutí, tak to budeme pečlivě analyzovat a podle toho zvolíme vícero alternativ a na základě dalších rozhovorů s tím novým potenciálním vlastníkem a také samozřejmě po konzultaci s odboráři se domluvíme na dalším postupu. Takže chci jenom ubezpečit, že skutečně vláda to sleduje velice pečlivě, já to sleduji osobně a udělám maximum pro to, aby se OKD nebo i ta činnost stávajícího vlastníka, který to koupil za směšných, myslím 325 milionů, odnesl si 50 miliard, neopakovala. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama