Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.11.2011 13:22:04

Nebezpečná tendence vládní koalice

Nebezpečná tendence vládní koalice

Podle našeho „svědomí“ a v „zájmu všeho lidu“- jak říká Ústava, je, aby lidé věděli, co pro ně znamená přijetí vládních tzv. reformních zákonů.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Proto jsme návrhy těchto zákonů vrátili ze Senátu. Proto naši kolegové nyní ve Sněmovně drží maratón vystoupení. Vládní poslanci vytvářejí  novými zákony  pod rouškou reforem stále nové a nové bankovní produkty a lidem ukládají povinnost je plnit. To, jak se zdá, spěchá natolik, že vládní koalice omezuje výkon mandátu jednotlivých poslankyň a poslanců a vyřazuje tak poslaneckou sněmovnu z demokratického rozhodovacího procesu. To je nepřiměřená a pro demokracii velmi nebezpečná tendence.

Čl. 6  Ústavy ČR   říká, že „Rozhodování většiny dbá ochrany menšin.“ Vládní koalice  ale mluví o teroru opozice. Poslanec, poslankyně, senátorka a senátor podle  čl. 26 vykonává mandát osobně v souladu se svým slibem a není přitom vázán žádnými příkazy.  Podle čl. 23, odst. 3 slibují, že budou „vykonávat mandát v zájmu všeho lidu  a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“ Z úst koaličních předáků jsme slyšeli, že stačí, když se vyjádří někdo za klub, jak to dělají u nich. Ústavní soud ale prokázal, že omezení individuálního výkonu mandátu je nepřijatelné, když zrušil rozhodnutí Parlamentu ČR o zkrácení volebního období na návrh poslance Melčáka.

„Snaha koalice o vyřazení Parlamentu z rozhodovacího procesu je neobhajitelná.“

Snaha o vyřazení Parlamentu z demokratického rozhodovacího procesu je porušení podstatných náležitostí demokratického státu. Parlament  jako jediný z ústavních institucí má legitimitu odvozenu přímo z vůle lidu, ostatní instituce jsou  odvozeny od složení Parlamentu.  Lid je tím, který je zdrojem  moci v demokratickém právním  státě.

 Je pochopitelné, že zájem lidu vidí koalice a opozice rozdílně. Za „zájem lidu“   v K 9 zřejmě považují  povinnost lidí sponzorovat  banky ze svých důchodů a peněz na zdravotní péči a vzdělání.   Možná koaliční poslanci mají  svědomí  patřičně motivované, aby uneslo to, že tím  spousty lidí posílají do chudoby a většinu občanů chudobou ohrožují.  Pro každého, kdo  jen trochu dokáže vidět  věci v souvislostech, je to však naprosto neakceptovatelné.

„Obstrukční boj ČSSD v Parlamentu je bojem proti vládní snaze o snižování kvality života lidí a jejich sociální situaci!“

Demontáž sociálního státu, likvidace veřejných služeb, tedy v podstatě likvidace střední třídy, je krizová situace, ve které je naprosto legitimní použít všechny dostupné demokratické prostředky, tedy i obstrukce. Nevím, čemu by skutečný boj v Parlamentu měl být přiměřenější,  než boji proti snižování kvality života lidí.   

Jen tak mimochodem, pokud vládní koalice  na své nové finanční produkty tak spěchá, měla by mít trpělivost. Demokracie sice zdržuje, ale porušení jejich pravidel v právním státě k cíli vede ještě pomaleji, jak se ukázalo v případě snahy o vyhlášení  mimořádných  voleb v r. 2005 v případě poslance Melčáka. 


Alena Gajdůšková, místopředsedkyně Senátu

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama