Ing. Milan Pour

  • ANO 2011
  • Milovice
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.04.2019 18:37:00

1. května si připomínáme nejedno významné výročí pro ČR

1. května si připomínáme nejedno významné výročí pro ČR

1.května vnímáme nejen jako svátek zamilovaných či Svátek práce, ale nelze opomenout, že si tento den v letošním roce připomínáme 15. výročí vstupu naší vlasti do EU.

Jsem přesvědčen o tom, že očekávání společnosti od této významné události v novodobých dějinách ČR se z větší části naplnila. Žijeme ve svobodné společnosti. Životní úroveň obyvatel ČR se výrazně zvýšila, i když zatím u většiny společnosti nedosáhla úrovně „starých zemí“ EU. Můžeme pracovat bez větších překážek kdekoliv v zemích EU. Lidé při cestách do zahraničí nemusí trávit čas na hranicích. Čeští studenti můžou studovat na univerzitách v zahraničí i díky programům jako je např. Erasmus. Přišli zahraniční investoři, kteří poskytují nová pracovní místa. Probíhá volný pohyb zboží, služeb či kapitálu, čímž dochází ke zvýšení konkurence na trhu, a to má za následek nižší ceny zboží v tuzemských obchodech. Díky neexistenci cel na vnitřním trhu EU došlo ke snížení nákladů a cen českých výrobků, a tím se zvýšila konkurenceschopnost českých dodavatelů a došlo k snížení nezaměstnanosti. Přitekly miliardy dotací z evropských fondů, které pomohly s rozvojem regionů a obcí. Bohužel na druhou stranu také tyto dotace křiví ekonomiku a vytvářejí prostor pro korupci a značné plýtvání. Je třeba také přiznat, že došlo k výraznému nárůstu byrokracie, kterou evropská legislativa přináší. Jsme zahlceni regulacemi, zákony, směrnicemi a nařízeními, které připravuje Evropská komise a Evropský parlament. Bohužel naši úředníci jsou častokrát v naplňování těchto směrnic a nařízení papežštější než papež.

Je však pro budoucnost naší vlasti důležité, že jsme součástí euroatlantického společenství, které nám poskytuje i prostřednictvím naší účasti v NATO vysokou obrannou sílu a uznává hodnoty vycházející z evropské civilizace. Hodnoty jako je svoboda a demokracie nám nejsou cizí. Samozřejmě naší strategickou polohou v „srdci“ Evropy budíme také značný zájem u velkých mocenských států jako je Ruská federace či Čínská lidová republika. Je třeba si uvědomit, že každá z těchto velmocí vyznává určitý politický cíl. Je pravděpodobné, že cílem Ruské federace je vytvořit oblast, která bude řízena jako impérium po vzoru bývalého Sovětského svazu a jeho satelitů a bude ovládat Evropu i Asii. Úsilí povede k přetrhání vazeb mezi Evropou a USA a podle určité doktríny hroutící se severoatlantickou civilizaci nahradí. Čínská lidová republika, jak je vidět z jejího vývoje, vsadila na ideologii ekonomického úspěchu. Slibuje lidem vysokou životní úroveň s omezenou svobodou jednotlivce s cílem stát se světovým ekonomickým lídrem.

Na sociálních sítích, internetu i v tištěných médiích se často setkávám s euroskepticismem. Je překvapivé, že dle průzkumu mezi občany, jsou Češi největšími euroskeptiky ve střední Evropě, ale přitom v EU chceme i nadále zůstat. Prostě jsme i díky působení některých médií negativisti a remcalové. Jsem přesvědčen o tom, že bychom se měli všichni poučit z (ne)probíhajícího BREXITU, který se pravděpodobně nakonec neuskuteční.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama