Ing. et Ing. Jan Skopeček, Ph.D.

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.05.2019 7:32:00

Mexiko trápí katastrofální bezpečnostní situace

Mexiko trápí katastrofální bezpečnostní situace

Komentář na facebookovém profilu k jednání o ekonomické spolupráci s Mexikem

 Mexiko je pro Českou republiku nejdůležitější zemí Latinské Ameriky. Jde o velkou zemi se 120 mil. obyvatel a 15. největší ekonomiku na světě. Podle odhadů Světové banky by se do roku 2050 mohlo stát dokonce 5. největší ekonomikou světa. Mexiko je tak členem tzv. G20.

S Českou republikou má velmi dobré vztahy a mnoho podobností. Stejně jako má ČR ekonomicky silného souseda Německo, kam míří dominantní část našeho exportu, má Mexiko za souseda USA, kam směřuje 76,5 % jejich exportu. Mexiko je jedním z největších výrobců automobilů na světě. I to máme podobné. Jejich životním zájmem je tak diverzifikovat obchodní vztahy, což je příležitost i pro naše firmy. Navíc je Mexiko díky dohodě NAFTA i obchodní branou do dalších teritorií včetně USA, což nás musí nutit vztahy s Mexikem pěstovat. V r. 2018 jsme do Mexika vyvezli zboží za 821,3 mil. USD, dovozy činily 795,8 mil. USD. Potenciál pro další růst je. Zvlášť, když je Mexiko otevřeno volnému obchodu. Finišuje se upgrade dohody NAFTA a připravuje se modernizovaná Dohoda o volném obchodu s EU, která by měla vstoupit v platnost v r. 2020. Z ekonomických údajů překvapí poměrně nízká nezaměstnanost (3,3 %), ale člověk vidí na každém kroku umělou přezaměstnanost.

V posledních dnech nás v Mexico City přijal předseda mexické Poslanecké sněmovny Porfio Muňoz Ledo a řada dalších poslanců z nejrůznějších výborů sněmovny. Bavili jsme se, jak prohloubit naše ekonomické vztahy, jak např. navýšit výměnu vysokoškolských studentů, což je investice do užších ekonomických vztahů mezi našimi zeměmi v budoucnu. Přetrvávají problémy v uznávaní kvalifikací a diplomů, což je věc, se kterou bychom mohli pohnout.

Jakoliv je Mexiko zajímavá, důležitá a rozvíjející se země, má své nemalé potíže. Potýká se s migrací a to nejen Mexičanů směřujících do USA, ale je to i tranzitní země. Mexiko trápí katastrofální bezpečnostní situace. V podkladech z našeho ministerstva zahraničí čteme, že se v celé zemi stane v průměru 100 vražd denně. Závažných trestných činů se objasní jen 5%. Probíhá válka drogových kartelů. To je pro nás něco těžce pochopitelného. Znovu si člověk uvědomuje, v jak bezpečné a fungující zemi žije. Není to samozřejmost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama