Jindřich Pilc

  • Svobodní
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.05.2019 12:23:41

Nejen Ústecký kraj doplácí na unijní socialismus

Nejen Ústecký kraj doplácí na unijní socialismus

Podobně jako se zdiskreditoval ten minulý, komunistický socialismus, postupně se diskredituje i ten současný, unijní socialismus.

Idnes.cz přišel se zprávou, že pochybně řízené rozdělování dotací z EU stálo kraj skoro 600 milionů.

Korupce, rozkrádání a neefektivita vyrůstají z daní a z dotací. Jsou všude tam, kde se někdo stará o cizí peníze. Jediným smysluplným způsobem, který tento problém řeší, je omezit příležitosti ke korupci, krádežím, neefektivitě. Tedy snižovat daně, rušit dotace, nechat lidem jejich peníze.

„Nikdo neutrácí peníze někoho jiného tak opatrně jako svoje vlastní. Nikdo nepoužívá zdrojů druhého tak pečlivě jako své vlastní. Proto, pokud chcete efektivitu a výkonnost, pokud chcete, aby vědomosti byly správně užívány, musíte jít cestou soukromého vlastnictví.“ – Milton Friedman

Vládnoucí politici různých socialistických stran ignorují problém nemožnosti ekonomické kalkulace v centrálním řízení a plánování. Důsledkem centralizovaného politického rozhodování je omezování svobody, nižší efektivita, menší hospodářský růst, menší růst životní úrovně. Jediným řešením problému nemožnosti ekonomické kalkulace v centrálním řízení je decentralizace. Lidé mají právo činit svá vlastní rozhodnutí. Lidé mají právo na vlastnictví. Lidé mají právo na svoje vlastní peníze. Socialisté však chtějí cizí peníze, prý pro dobro lidí, kterým ty peníze chtějí sebrat.

Různí prounijní socialisté říkají, že jsme teď mnohem bohatší, než jsme byli před vstupem do EU. No ano, také v Československu byla v roce 1989 vyšší životní úroveň než v roce 1948. Jenže jak vypadala ve srovnání se západním Německem nebo Rakouskem? Na západě měli méně socialismu než na východě, v důsledku toho měli 40 let průměrný hospodářský růst vyšší než východ. Ono se to za těch 40 let nasčítalo. Výsledek všichni známe. Teď opakujeme stejné chyby. Socialismus a centralismus se vrací, nemožnost ekonomické kalkulace v centrálním rozhodování, daňové a regulační zatížení, způsobují menší hospodářský růst. Přeregulované země rostou pomaleji než země svobodnější. Například státy jihovýchodní Asie se postupně stávají bohatšími než země v EU. Budou jednou bohatší Asiaté jako turisté létat do Evropského svazu na prohlídku skanzenu socialismu?

Prounijní socialisté často šíří dezinformaci, že EU znamená svobodný obchod. Ve skutečnosti se EU snaží nikoliv o svobodný mezinárodní obchod (to by byl kapitalismus), ale snaží se o to mít politickou kontrolu nad vnitřním, centrálně regulovaným trhem, kolem kterého ale i uvnitř staví bariéry svobodnému obchodu.

S každým dalším rokem unijního socialismu budeme ztrácet oproti svobodnějším zemím. Jenže socialismus neznamená pouze menší hospodářský růst. Socialisté nakonec i ty nejbohatší země dokážou zruinovat.

Karel Havlíček Borovský psal už někdy v roce 1850, že nikdo nemůže popřít, že nejlépe se lidem žije ve svobodné společnosti, v kapitalismu.

Horký brambor (neproplacení) evropských dotací (2013):
„Kauza finančních korekcí ROP Severozápad by měla občanům ukázat, jak je celý dotační systém nesmyslný. Etické kodexy úředníků a dotačních institucí nepomohou. Lze hledat kontrolní mechanismy, lze hledat odpovědnost konkrétních jednotlivců. Klíčové je ale poznání, že jde o systémový problém. Je to problém celého dotačního systému. Jistě byste se svými penězi dokázali naložit lépe, bez razítek, bez kontrol, jestli zacházíte se svými vlastními penězi efektivně. A bez korupce.“


vyšlo na blogu Idnes.cz
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama