Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.05.2019 19:37:00

ČSSD chce vyšší rodičovský příspěvek pro 80 % rodin s nejmladším dítětem do 4 le

ČSSD chce vyšší rodičovský příspěvek pro 80 % rodin s nejmladším dítětem do 4 le

ČSSD se rozhodla skoncovat s nejistotou okolo řešení otázky, jak a komu se od 1. ledna 2020 zvýší rodičovský příspěvek.

„Dalším čekáním bychom nejen prohlubovali nejistotu desítek tisíc rodin, ale také riskovali, že se nestihne celý legislativní proces a od ledna se zvýšení rodičovského příspěvku nedočká nikdo. To je pro nás nepřijatelné,“ říká předseda ČSSD Jan Hamáček a připomíná, že premiér Andrej Babiš slíbil řešení do konce května. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová ze sociální demokracie proto připravila návrh zákona, kterým se od příštího roku zvýší tzv. rodičovská nejen rodinám s nově narozeným dítětem. ČSSD chce, aby se zvýšení rodičovské týkalo také těch rodin, které budou 1. 1. 2020 čerpat rodičovský příspěvek. A to odstupňovaně dle věku dítěte.

„Slíbili jsme, že budeme bojovat za co nejvyšší okruh rodin, kterých se zvýšení rodičovské dotkne. A tímto návrhem zajistíme, že se navýšení bude týkat až 80 % rodin s nejmladším dítětem do 4 let. Náš návrh vychází i z připomínek ministerstva financí, proto věřím, že se na něm ve vládě shodneme,“ vysvětluje Jana Maláčová, která návrh zákona předloží na jednání vlády v pondělí 20. května.

Byla to právě sociální demokracie, která před rokem v jednání o vstupu do koaliční vlády s hnutím ANO prosadila do vládního programového prohlášení, aby se rodičovský příspěvek poprvé od začátku roku 2012 zvýšil, a to z 220 na 300 tisíc korun. „Chtěli jsme, aby se toto zvýšení týkalo všech rodin s nejmladším dítětem do 4 let věku, bez ohledu na to, zda již rodičovský příspěvek vyčerpali. To se nám ale v menšinové koaliční vládě, kde nejsme hlavní stranou s postem premiéra a ministra financí, nepodařilo prosadit. Bojujeme ale za to, aby si polepšilo co nejvíc rodin. Je dobré si navíc připomenout, že bez ČSSD by se o zvýšení rodičovské vůbec nemluvilo,“ dodává předseda socdem Jan Hamáček.

Míra navýšení rodičovského příspěvku bude podle návrhu ČSSD záviset na tom, kdy nejmladší dítě dosáhne 4 let věku a jak má rodina nastavenou maximální hranici čerpání dávky. Ta se odvíjí od předchozích příjmů. „Čerpání rodičovského příspěvku má svoje pravidla. Takto je navýšení rodičovské samozřejmě koncipováno od začátku, není to tak, že by všichni měli dostat najednou 80 tisíc korun. Chceme ale, aby ta pomoc byla co nejširší a největší. Dlouhodobě se snažíme rodiny s dětmi podporovat, protože víme, jaké mají starosti se zajištěním důstojné péče a rodinného života. Například i to, že jsme prosadili znovuobnovení proplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci od 1. července 2019, těmto rodinám pomůže. Protože i ony trpí tím, když je pracující rodič nemocný a tři dny je doma zadarmo,“ říká ministryně a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama