Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.05.2019 11:04:00

Moje základní zjištění jsou zdrcující

Moje základní zjištění jsou zdrcující

Komentář na facebookovém profilu ke dvojí kvalitě

 Dvojí kvalita potravin. Tím, že jsem tuhle věc otevřel, jsem ťal do živýho. Byl obrovský řev.

Asi víte, že jsem natvrdo vyjmenoval některé výrobce. Pod stejným obalem, jako mají v západní Evropě, k nám dodávají horší zboží. A mastí si na tom kapsu.

Začala mi psát spousta výrobců, že prý ty jejich produkty mají naprosto stejnou kvalitu ve všech zemích.

Fakt? No, takže jsem byl včera nakupovat v Německu. Projel jsem několik nákupních řetězců u nich i u nás. A udělal všude identický nákup. A už vím, jak to je. Mám důkazy.

Je pravda, že řada výrobků je totožná a měl jsem mylnou informaci z jednoho řetězce o čokoládě Milka, u které jsem při nákupu zjistil, že je stejná jako na Západě. Takže se ptám, PROČ to tak nemůže být i u ostatních značek?

Moje základní zjištění jsou totiž zdrcující. Objevili jsme naprosto skandální a flagrantní rozdíly ve složení několika potravin, které si kupujeme. Stejný obal, rozdílné složení. A protože jsme je pak ochutnali, tak jsme zjistili dokonce i rozdílnou chuť. Logicky. Když je receptura odlišná.

Počkejte si.

Zalajkujte si tuhle moji stránku (ZDE) a zapněte si na ní upozornění, ať vám to neuteče.

V týdnu už jsem měl schůzku s obchodními řetězci, abychom si to vyříkali. Přišli všichni. Billa, Globus, Coop, Kaufland, Penny, Makro, Tesco, Lidl, Albert, Flop a ještě Asociace českého tradičního obchodu, Potravinářská komora a Svaz obchodu a cestovního ruchu.

Se mnou byl na schůzce i pan vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Potřebovali jsme se dostat do obrazu. Jak je možné, že třeba po celé Evropě běží jedna reklama na nějaký produkt, všude se prodává v jednom obalu, ale v některých zemích má ošizené složení? Podle řetězců začíná problém už u některých dodavatelů, kteří jim nechtějí prodat stejnou kvalitu, jakou dostávají některé trhy na západě.

Naprosto skandální to je u pracích prášků. Že mají v Německu mnohem kvalitnější, ví naši lidi už dávno. Dokonce jedna paní ministryně mi říkala, že je jezdí do Německa sama nakupovat. Spolehlivá značka kvality je v tomhle případě německý nápis na obalu, podle kterého se pozná, že prášek není určený pro „východní“ trhy.

Řekl jsem zástupcům řetězců, že se musí SPOJIT a tlačit na distributory, kteří je nutí kupovat jen druhořadé zboží určené pro náš trh.

Naše vláda teď připravuje opatření, které zaváže prodejce, aby zboží, které se kvalitou liší oproti jiným zemím, muselo mít i jiný obal. Na vládě a v parlamentu o tom bude určitě ještě velká diskuse. To je ale zatím jen poloviční řešení. My chceme, aby naši obchodníci měli možnost objednat si výrobky stejné kvality, jakou dodávají na ostatní trhy, a distributor jim nebránil je nakupovat. A na regálech mohly ležet taky.

Řeknu to teď naprosto jasně.

Výsledek evropské směrnice není dobrý.

A zásadně odmítám útoky kolegů z ČSSD, kdo může za to, jak hlasování dopadlo. Nebo dokonce, že jim přebíráme téma. Přitom o tomto tématu mluví všechny strany a hnutí. Žádné téma nikomu nepatří. Ani slovo „Silné“, ani červená barva. A vydat se do světa a dovézt k nám věci, které se nám líbí, jsme měli už v roce 1990. Určitě by to u nás vypadalo ještě líp, než to vypadá teď.

Podle kolegy Petříčka prý jejich poslankyně v europarlamentu Olga Sehnalová o dvojí kvalitě potravin už dlouho mluví. Ano, mluví. Deset let tam sedí. A změny nedosáhla.

ČSSD se chlubí tím, že jsou součástí silné evropské frakce. No a z téhle jejich frakce 127 sociálně demokratických evropských poslanců hlasovalo proti pozměňovacím návrhům českých poslankyň Olgy Sehnalové, Dity Charanzové, Martiny Dlabajové a dalších, aby byla dvojí kvalita nepřípustná, a jen 31 bylo pro. Vemte si, že z europoslanců frakce ALDE, do které patří naše hnutí a kterou kolegové z ČSSD tak rádi kritizují, hlasovalo díky úsilí našich europoslankyň pro 35 poslanců a proti bylo 23.

Na Radě byl ten zákon schválen většinou 73,71 procenta, takže bylo jasné, že se to nedá zvrátit a jediná šance byla zvrátit to v Evropském parlamentu, přijetím pozměňovacích návrhů, a pak to vrátit na Radu. Bylo tedy potřeba hlasovat PROTI tomuto textu směrnice.

A aby bylo jasno, tak takhle se k tomu konečnému hlasování postavili čeští europoslanci:

PROTI: Dita Charanzová, Martina Dlabajová, Poc, Poche, Sehnalová, Payne, Keller, Kohlíček, Konečná, Maštálka. Ano, tito europoslanci hlasovali v zájmu českých spotřebitelů.

PRO – Ježek, Telička (bohužel oba zrádci za ANO), Niedermeyer, Polčák, Pospíšil, Šojdrová, Svoboda, Štětina, Zdechovský.

ZDRŽELI SE – Tošenovský, Zahradil.

Jak vidíte, tak v Evropském parlamentu jsou ANO a ČSSD na jedné lodi a měli bychom spolupracovat, zvrátit to naši českou legislativou, bojovat za české zájmy a nikoliv bojovat proti sobě. To se týká všech českých europoslanců!

Když už to v Bruselu takhle dopadlo, budeme bojovat proti dvojí kvalitě u nás v Čechách. K ministerstvu zemědělství, které dvojí kvalitu potravin řeší, se připojuje ještě ministerstvo průmyslu a obchodu. To se zaměří na problém dvojí kvality VEŠKERÉHO zboží. Takže třeba i kosmetiky, pracích prášků, drogerie a všeho, co vás může napadnout.

Ministerstvo průmyslu a obchodu to bude řešit zákonem o ochraně spotřebitele, a navíc otevře zákon o významné tržní síle, který dostane do hry i distributory. Aby už nemohli odmítat požadavky obchodníků na kvalitní zboží pro naše lidi.

Chceme v ČR jiný obal, pokud bude výrobek jiné kvality. Toto bude součástí zákona o potravinách i zákona o ochraně spotřebitele, který bude řešit vše, tedy i nepotravinové zboží.

Schůzka s řetězci byla užitečná. Makáme naplno, abychom postavili Čechy na úroveň Němců a Rakušanů. Na příští týden jsem pozval globální výrobce.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama