Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.05.2019 12:49:00

Je nepřijatelné, aby při stejném obalu bylo jiné složení výrobku

Je nepřijatelné, aby při stejném obalu bylo jiné složení výrobku

Předseda vlády České republiky Andrej Babiš jednal se zástupci nadnárodních potravinářských koncernů o problému dvojí kvality potravin.

 Schůzky se zúčastnily společnosti Nestlé, Coca Cola, Unilever, Dr. Oetker, Danone, Mondelez, Ferrero, a Bigfood. Jednání navázalo na nedávnou schůzku premiéra se zástupci obchodních řetězců. „Shodli jsme se na tom, že je nepřijatelné, aby při stejném obalu bylo jiné složení výrobku,“ uvedl premiér. Vláda v pondělí projedná návrhy, které umožní sankcionovat rozdílnou kvalitu zboží, která nebude znatelně odlišena obalem.

„Takové nekalé praktiky, při stejném obalu a různém složení výrobku, jsou nepřijatelné. Sám jsem měl možnost to např. u rybích prstů vyzkoušet, když jsem byl nakupovat v Německu a předtím jsem je nakoupil u nás,“ dodal Babiš.

Ministerstvo zemědělství předloží na pondělním jednání vlády návrh novely zákona o potravinách. Ten spočívá v tom, že potraviny, které jsou pod stejným označením nabízeny v různých zemích Evropské unie, ale liší se svým složením, již nebude možné uvádět v České republice na trh. Za porušení zákazu bude možné udělit pokutu až 50 milionů korun. Návrh Ministerstva průmyslu a obchodu rozšíří opatření na veškeré spotřební zboží.

Podle zástupců nadnárodní potravinářských výrobců si mohou české obchody objednat kdekoli v Evropě zboží různé kvality. „Oni argumentují tím, že v některých státech některé výrobky mají jiné složení, které odpovídá specifikům dané země. Když si vezmeme například pomerančové nápoje, tak v Řecku mají až 17 procent obsahu pomerančové šťávy, protože v Řecku ty pomeranče pěstují a výrobky z nich vyrábí. U nás je to 5 procent,“ uvedl premiér.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama