Občanská demokratická strana

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.05.2019 11:04:00

Švýcarsko, země oné proslavené neutrality a nádherných Alp

Švýcarsko, země oné proslavené neutrality a nádherných Alp

Komentář na facebookovém profilu ke vztahům se Švýcarskem

 Často je u nás vzorem nejrůznějších populistických politiků jako země, kterou jednoduše můžeme zkopírovat a být jako ona. Prý že okamžitě zbohatneme a tak dále. Je to celé poněkud složitější a je to takový lacinný lep populistů na důvěřivé potenciální voliče.

Tenhle stát se čtyřmi oficiálními jazyky by měl naši zvědavost budit i v jiných ohledech. Švýcarsko je naším 18. nejvýznamnějším obchodním partnerem a od roku 2006 s ním dokonce máme aktivní saldo, což je velmi pozitivní. Na naší straně je to vývoz především automobilů, strojních zařízení a další technika, zatímco Švýcarsko k nám dováží především chemické a farmaceutické produkty, zlato a zlatnické výrobky.

Vztah Švýcarska a Evropské unie je dost známý: členem Evropské unie alpská země není, ale má s ní hned několik bilaterálních dohod, takže je součástí hned toho nejdůležitějšího: zóny volného obchodu. Je třetím největším obchodním partnerem unie a tvoří 5 procent dovozu do EU. Docela dost dobré na "malou zemi", co říkáte?

Čeká nás s nimi teď tvrdý hokej. Nejsou to žádná ořezávátka, víme, že umí překvapit. Věříme ale, že my se nedáme a pořádně jim to natřeme. Pojďte fandit s námi!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama