Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.11.2011 14:08:26

Neschopnost ministerstva dopravy efektivně vyčerpat svůj rozpočet...

Neschopnost ministerstva dopravy efektivně vyčerpat svůj rozpočet...

Neschopnost ministerstva dopravy efektivně vyčerpat svůj rozpočet ohrožuje ekonomiku i miliardy korun z fondů EU

Neschopnost řádně čerpat finanční prostředky rozpočtové kapitoly doprava je trestuhodná. Z téměř 70 miliard korun, které má letos doprava k dispozici, se podařilo za 10 měsíců využít pouze necelých 60% těchto finančních prostředků. „Je to důsledek liknavosti a nezodpovědnosti, za níž nese odpovědnost vedení resortu dopravy, potažmo Věci veřejné. Právě jejich zástupci tento resort již více než rok řídí. Nečerpání dopravní rozpočtové kapitoly znamená nejen ohrožení výstavby nezbytné infrastruktury a potřebných oprav, ale je citelným zásahem do recesí již oslabeného stavebnictví. Fakticky to poškozuje celou naší ekonomiku,“ říká hejtman Plzeňského kraje a stínový ministr dopravy za ČSSD Milan Chovanec. Reálně tak podle něho hrozí, že finanční prostředky již ministerstvo vyčerpat nestihne. Končí totiž sezóna, kdy je možné většinu stavebních prací provádět.


Nevyčerpání plánovaných zdrojů do konce roku znamená, že o tyto finanční prostředky doprava nenávratně přijde. Akutně je tak podle Chovance ohroženo i čerpání evropských dotací, které jsou na tyto prostředky vázané. „Rozvoj dopravní infrastruktury je pro všechny západní státy motorem ekonomického růstu. U nás je naopak jeho brzdou. Vina leží zcela na bedrech vedení ministerstva. To namísto řádného čerpání rozpočtu a jeho případné navýšení o datační peníze EU přichází s účelovým, nesmyslným a nelogickým vytahováním peněz z kapes daňových poplatníků. Nedávné zdražení dálničních známek to jen dokládá,“ dodává Chovanec.

Problémy s využitím na dopravu alokovaných finančních prostředků se netýká jen pozemních komunikací, jako jsou silnice a dálnice, kde bylo z celkové částky 45 miliard korun zatím zhruba uvolněno jen 50%. Obdobně jsou na tom i vodní cesty, kde bylo vyčerpáno rovněž pouhých 50 %. Lépe je na tom pouze železnice, na kterou bylo uvolněno více než 65% z celkových 22 miliard korun. „Ukazuje se, že povyk, který Věci veřejné spustily v souvislosti s projednáváním dopravního rozpočtu, byl pouhou mediální bublinou, která měla za cíl zamlžit jejich neschopnost a nezodpovědnost,“ dodává Chovanec.

Tiskové oddělení ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama