JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.11.2011 14:59:01

Vláda se chová hloupě

Vláda se chová hloupě

Když jsem hovořil vloni o tom, že státní rozpočet nezajišťuje vůbec východisko ČR z krize a že r. 2011 bude znamenat spíše její prohloubení než nastartování změn v české ekonomice, které by mohly ČR z krize vyvést, myslel jsem to vážně.

A žádal jsem vládu o to, aby směřovala některé své finanční kroky k tomu, aby česká ekonomika mohla posílit, ať už jde o exportní schopnost nebo koupěschopnou poptávku obyvatelstva. Nesetkal jsem se s pochopením a letošní rok je jen dokladem toho, že nesmyslná politika pokračuje.

Daňové příjmy státního rozpočtu tvoří 51,7 % a příjmy ze sociálního pojištění 35,4 %. Úbytek na daňových příjmech ukazuje na to, jaká je nesmyslná struktura ve tvorbě příjmů státního rozpočtu a jaký je potom podíl mandatorních výdajů, které máme ze zákona.

Takový trend je nebezpečný, protože tvoří velmi malou rezervu na to, aby mohl státní rozpočet reagovat na změny ekonomiky ať už v ČR, v Evropě nebo v rámci toho záměru, pokud vůbec nějaký záměr vlády existuje.

Vláda neumí říci, jak bude financovat stát

Struktura příjmů je katastrofální, vláda nemá odvahu se lidem podívat do očí a říci: Aby stát fungoval, je potřeba, aby byly takové daně. Nebudu připomínat legitimitu některých rozhodnutí, když neodpovídají volebním programům jednotlivých koaličních stran.

Ale faktem je, že zvyšování nepřímých daní, které tvoří 1,8násobek daní přímých, ukazuje, že vláda neumí říci, jakým způsobem bude financovat stát.

Pokud jde o přímé daně - klesá daň z příjmu právnických osob a vláda s tím nic nedělá, a pořád zpívá obehranou písničku, která už ve světě opravdu neplatí, jenom podvazuje ekonomiku ČR a nevytváří vůbec žádný prostor pro to, aby se ČR mohla odrazit od toho virtuálního dna. Ona spíš padá do bahna, ze kterého není úniku.

Ministr financí řekl, že bude předkládat asi v březnu či dubnu příštího roku jakýsi nový rozpočet nebo změnu rozpočtu. Rozumím tomu, co říkal - že takového zlatého člověka, který by uměl predikovat vývoj, nezná. Ale přece jen si myslím, že schvalovat státní rozpočet, který leží na nereálných číslech, je nesmyslný krok, má-li jít o základní ekonomický zákon státu pro příští období.

Kabinet za rok vymyslel jediné: spořit na mzdách

Zvyšování nepřímých daní není jen otázka odvahy vlády podívat se lidem do očí a říci - tohle potřebujeme, taková musí být daňová soustava, abychom mohli ufinancovat stát, a my proti financování státu vám nabízíme takové a takové škrty.

Vláda za celý rok nevymyslela nic, než spořit na mzdách. Chápu, že nikdo z mezd nechce vládě nic odvádět, že si myslí, že cena práce je u nás velmi nízká. V podstatě vláda reaguje jen na to, aby jí zbylo na neprůhledné veřejné zakázky, a to mě mrzí. Považuji to za zhoubné pro další vývoj české ekonomiky.

Navíc onen krok, který vede ke sjednocování DPH, mi připadá už opravdu ekonomicky za hranou únosnosti. Víme, kolik ekonomických nástrojů, pokud nechceme sahat k jakémusi administrativnímu řízení ekonomiky, vláda má. Je jich obrovský nedostatek.

Reakcí, které může vláda udělat v řízení ekonomických procesů v ČR, je málo, a my nástroj, který jakžtakž mohl uvolnit ruce při rozvoji toho nebo onoho resortu, sami sobě vyrážíme z ruky. A vláda se zbavuje nástroje, který je běžný pro řízení ekonomiky. To mi připadá nesmyslné, dokonce hloupé i neodpovědné.

Pokud jde o strukturu vnitřní, vláda nemá žádný záměr, tápe, a také proto nemůže najít výsledný model, který vychází z nějaké situace, která je v české ekonomice a v ČR… Připomenu jednu věc zásadního charakteru. Jestliže máme v úmyslu reformovat nějaký systém, který v ČR funguje, nemůže to být deforma – tzn. že zavedeme ekonomická opatření, která srazí na kolena celý sektor, a když přestane fungovat, vláda slavnostně prohlásí, že to nefunguje a musí se zavést reforma.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama