RSDr. Miroslav Opálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.11.2011 10:37:03

Chudoba většiny světa roste

Chudoba většiny světa roste

Svět se stává globální, propojenou virtuální realitou. Ústup od zlata, jako základního ekvivalentu pro směnu zboží a služeb, si vynutila mimo jiné i elektronizace plateb, což nově propojilo a zrychlilo všechny finanční transakce.

To vytvořilo nové možnosti pro spekulativní kapitál, který dnes přináší vyvoleným větší zisky než tradičně solidnější kapitál investiční. Problém je totiž v tom, že u spekulativního kapitálu není potřeba vytvářet nové hodnoty, stačí vydělat na úkor těch, kteří zchudnou, ale tím se celkové bohatství nezvětšuje, ale jen přeskupuje.

 Cenné papíry, šlágr posledních desetiletí, jsou ohodnoceny ne svou reálnou hodnotou, ale hodnotou očekávaného zisku a na tom dnes stojí celý finanční svět. Stojí na velmi nejistých transakcích, nejistých cenách a dopady vnímáme všichni.

 Rozdělování nových hodnot probíhá nespravedlivě v rámci kapitálových skupin, kontinentů, mezi vyspělým a rozvojovým světem, mezi státy navzájem a taktéž uvnitř státu mezi obyvatelstvem. A tak se neustále zmenšuje skupina nejbohatších obyvatel zeměkoule a roste chudoba většiny celého světa.

 Nadnárodní kapitál sice načas zbrzdil své problémy vysáním ekonomik v postkomunistických zemích, cestou získal nová odbytiště pro jejich zboží, levně vykoupil fabriky, získal nové konkurenční trhy, využíval levnou kvalifikovanou pracovní sílu, daňové pobídky, prázdniny atd. A v tom domácím a celosvětovém prostředí se nachází již řadu let i naše národohospodářská a rozpočtová politika.

ČR opět teritoriem levné pracovní síly

 Česká republika sice vyprodala státní majetek za cca účetně 3000 mld. Kč, ale dnes naopak obhospodařujeme téměř 1500 mld. Kč veřejného dluhu, přes 1000 mld. Kč činí dluh obyvatelstva a téměř 1000 mld. Kč činí dluhy privátních firem. A tak s určitou nostalgií lze konstatovat, že po 20 letech úspěšné transformace české ekonomiky byly občanům nabídnuty slavnostně státní dluhopisy.

 Doufejme, že tato nová finanční příležitost nedopadne stejně jako kuponová privatizace, doprovázena posléze pláčem lidových akcionářů, které ošidili různé fondy, tuneláři či většinoví noví majitelé firem cestou vyvlastnění malých akcionářů, což jim umožnil Parlament ČR.

 Státní rozpočet ČR na r. 2012 stojí na již zpochybněných číslech. Vláda znovu připravila projekt, který dělá z naší vlasti nadále teritorium levné pracovní síly, silného korupčního prostředí, nízké úrovně pracovního práva a postavení odborů, dále území prodeje nekvalitního zahraničního zboží, místa, kde bují mafiánské prostředí, a spojence ochotného k jakékoli vojenské misi na podporu nového protektora, který vládne prostřednictvím nadnárodních institucí a také ochoty vlastní politické elity.

 Vláda programově pomáhá bohatým a ubírá chudým. Úmyslně snižuje příjmy, neboť nedostatek peněz ve státním rozpočtu je nejlepším argumentem pro její »reformy«. A tak se např. od r. 2007 nevalorizovaly sociální dávky a minimální mzda, i když za tu dobu činí inflace kolem 14 %. Nezaměstnanost i jiné problémy jsou řešeny na úkor důchodového účtu, který se pak řízeně dostává do červených čísel.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama