ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.11.2011 16:41:00

Testování pomůže žákům, především však školám a učitelům

Testování pomůže žákům, především však školám a učitelům

Velký rozruch vyvolal návrh na testování žáků v pátých a devátých třídách základních škol. Na mou hlavu se snesla obvinění, že prý chci děti rozdělovat.

To rozhodně a jasně vylučuji. Testování naopak představuje v mnoha ohledech účinný pomocný nástroj pro školy, učitele i žáky.

 V klíčových pátých a devátých třídách testy umožní učitelům nalézt problémové okruhy, které se týkají jednotlivých žáků. Jednoduše řečeno, test pomůže odhalit nedostatek znalostí a vědomostí v konkrétní oblasti. Pedagog pak může zavčas začít pracovat na nápravě ve prospěch žáka.

 Také pro učitele budou testy znamenat kladný přínos. Získají reflexi své práce, budou mít komplexní přehled o výsledcích své činnosti ve škole, mezi žáky. Závěry testů umožní pedagogovi modifikovat svůj přístup k žákům nebo třeba upravit obsah a styl výuky.

 A konečně školy samotné. Počet žáků se snižuje, stojíme před otázkou optimalizace škol. Testy jasně poukážou na kvalitu práce jednotlivých školských zařízení a mohou tak být dobrým vodítkem při rozhodování v rámci procesu optimalizace.

 Mým hlavním cílem je zvýšit kvalitu vzdělávání a výuky u všech typů škol. Vím, že je to běh na dlouhou trať, ale po deseti letech tápání a přešlapování na místě je třeba začít konat. Jde o budoucnost naší země. Testování je jedním z řady nástrojů, které k naplnění tohoto cíle přispějí.

 Josef Dobeš, ministr školství, mládeže a tělovýchovy
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama