ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.11.2011 19:29:00

Katastrofální hospodaření s eurofondy, čerpáme málo, ale navíc i špatně

Katastrofální hospodaření s eurofondy, čerpáme málo, ale navíc i špatně

Evropská komise oznámila, že Česká republika spolu s Itálií a Španělskem nejhůře hospodaří s evropskými dotacemi.

Ze zjištění Evropského účetního dvora vyplynulo, že na tyto tři země připadají dvě třetiny všech chyb při čerpání fondů.

"Na špatné čerpání evropských dotací upozorňuji dlouhodobě a bohužel se ze strany odpovědných ministerstev setkávám s nevraživou reakcí a zlehčováním statistických dat a různých varovných signálů. Nyní je zjevné, že zametání problémů pod koberec není ta správná a dlouhodobě udržitelná taktika. Jestliže Komise splní svou hrozbu a zvolí vůči nám tvrdší postup, může se stát, že budeme vracet do evropského rozpočtu miliardy korun. To by mělo zkázonosné důsledky pro státní rozpočet i jednotlivé žadatele. Je proto třeba bezodkladně zjednat nápravu, dokud ještě zbývají poslední zbytky času", uvádí k tomu europoslanec Březina, který nedávno upozornil, že spolu s Bulharskem, Rumunskem, Maltou a Itálií máme aktuálně nejhorší čísla čerpání z eurofondů  v období 2007-2013, když jsme zatím vyčerpali jen přibližně 20% dostupných prostředků (evropský průměr je přitom cca 30%).

"Teď se navíc ukazuje, že z toho žalostného mála, co čerpáme, je velká část utrácena v rozporu s pravidly EU, a tedy nezákonně. To s sebou nese riziko sankcí. Máslo na hlavě mají především ministerstva školství, dopravy, životního prostředí, průmyslu a obchodu a místního rozvoje, která mají na starosti klíčové operační programy, jimiž evropské peníze tečou. Informace o nesrovnalostech v čerpání vrhají špatné světlo na celou naši státní správu a v neposlední řadě zhoršují  naši pozici při vyjednávání o budoucnosti kohezní politiky v období 2014-2020, kde hrajeme o 600 miliard korun", uzavírá své obavy Březina.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama