Mgr. Martina Berdychová

Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.06.2019 8:39:00

Nad Borovnicí roste větrný mlýn, zapojí se žáci středních škol

Nad Borovnicí roste větrný mlýn, zapojí se žáci středních škol

Funkční replika historického větrného mlýna, který stával nad obcí Borovnice na Trutnovsku až do roku 1968, vyrůstá na původním místě díky spolupráci hned několika krajských škol.

Obec usilovala o obnovu technické památky několik let. Díky pomoci Královéhradeckého kraje a veřejné sbírce se mají jeho lopatky roztočit v polovině příštího roku.

„Napadlo mě propojit žáky různých studijních oborů hned z několika krajských středních škol. Zapojí se nejen do samotné stavby, ale budou se podílet i na jeho provozu,“ upozorňuje náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast školství a kultury.

Dřevo na stavbu pokáceli žáci České lesnické akademie v Trutnově, materiálu se následně ujali mladí tesaři z jaroměřské řemeslné školy. K nim se přidají ještě truhláři z Nové Paky, kteří zajistí výplně okenních a dveřních otvorů. O dokumentaci a následnou propagaci se starají žáci cestovního ruchu ze Dvora Králové nad Labem.

„Naši žáci třetího ročníku vyrábí krov větrného mlýnu v rámci jejich závěrečných zkoušek. Následně bude další ročník během září či října vytvářet konstrukci mlýna ve výšce 7,5 metru. Mlýn bude plně funkční,“ říká Ladislav Kubias, učitel odborného výcviku Střední školy řemeslné v Jaroměři.

O výrobu vlastní technologie mlýna se postará zkušený tesař, jeden ze dvou v celé republice, kteří tuto práci ovládají.

Díky spolupráci s Národním památkovým ústavem se podařilo najít původní dokumentaci. Pomohli také místní občané, kteří doma objevili fotodokumentaci jednotlivých detailů mlýna.

Královéhradecký kraj obci Borovnice pomohl také s financováním – poskytl 1,5 milionu korun. Prostřednictvím veřejné sbírky zatím přispěla veřejnost částkou 87 tisíc korun. V současnosti obec jedná o jejím prodloužení. Po svém dokončení v polovině příštího roku bude mlýn jediným tohoto typu nejen v Královéhradeckém kraji, ale i v Čechách.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama