JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.11.2011 18:52:00

Ztráta 12 miliard je výsměch veřejnosti a důvod k hlasování o nedůvěře vládě.

Ztráta 12 miliard je výsměch veřejnosti a důvod k hlasování o nedůvěře vládě.

Zdálo by se, že v době, kdy Česká republika počítá každou korunu a vláda Petra Nečase jen škrtá, kde se dá, možnost získat navíc 12 miliard korun do státního rozpočtu vyvolá mezi správci státní pokladny nadšení a horečnou aktivitu.


Zdálo by se, že v době, kdy Česká republika počítá každou korunu a vláda Petra Nečase jen škrtá, kde se dá, možnost získat navíc 12 miliard korun do státního rozpočtu vyvolá mezi správci státní pokladny nadšení a horečnou aktivitu.

Každá rozumná vláda, zvlášť v době ekonomické krize, pod heslem „dobrá hospodyňka i pro pírko přes plot skočí“ doslova hledá každou korunu. Na švýcarských účtech přitom leží ladem „pírek“ 12 miliard a všechny by mohly být využity ve prospěch občanů naší země.

Stačilo k tomu jediné - připojit se k žalobě švýcarské prokuratury. Peníze, pravděpodobně vytunelované z Mostecké uhelné v době, kdy byla ve vlastnictví státu, by se pak vrátily tam, kam patří - do rukou státu.

Vláda Petra Nečase měla na tento krok podle informací čas řadu měsíců, kdy nabídka na připojení se České republiky k žalobě dorazila ze Švýcarska. Nyní však již jen sledujeme přehazování „horkého bramboru odpovědnosti“ za to, kdo to zavinil a kdo české občany o tyto prostředky připravil.

Vážený pane premiére, milá vládo, ono je to úplně jedno, kdo to způsobil, odpovědnost nesete všichni. Prostředky, které jste takto zazdili, mohly v České republice vykonat mnohem více dobrého, než se Vaší vládě dosud podařilo a podaří do konce vašeho mandátu.

Jen pro ilustraci, jako předseda Asociace krajů České republiky vám mohu odpovědně sdělit, že 12 miliard by stačilo na zvýšení platů učitelů, lékařů, zdravotních sester a pracovníků v sociálních službách a zároveň bychom mohli za tyto prostředky odstranit prakticky všechny zásadní problémy krajů v oblasti veřejných služeb, kterým nyní kvůli klesajícím rozpočtovým prostředkům čelíme. A to hovořím pouze o krajích.

Tato vláda „rozpočtové odpovědnosti a boje proti korupci“ 12 miliard nepotřebuje. Raději si posvítí na občany a na jejich peněženky. Zvýšení DPH, zvyšování spoluúčasti pacientů ve zdravotnictví, snižování platů státním zaměstnancům, škrtání podpory zdravotně handicapovaným, stagnace důchodů, to jsou cesty, které jsou této vládě vlastní a blízké.

Vážená vládo, vážené strany vládní koalice, jsem rozhořčen tímto podrazem a činím vás odpovědnými za škodu, kterou jste občanům České republiky způsobili. Jsem rozhořčen o to víc potom, co jste v minulých týdnech navzdory mínění naprosté většiny veřejnosti násilím a neústavním způsobem protlačili evidentně sociálně nespravedlivé reformy.

Nejsem zastáncem přehnaně častého a zbytečného hlasování o nedůvěře vládě, ale tento evidentní výsměch všem, kterých se dosud vládní škrty dotkly, považuji za natolik zásadní a zavrženíhodný, že bude třeba vyjádření nedůvěry vládě, jakkoliv bude symbolické, reálně zvážit.

Protože ve světle této události, kdy vláda Petra Nečase odmítla možnost získat pro náš napjatý rozpočet 12 miliard korun, jsou všechna tvrzení jejích představitelů o snaze šetřit a reformovat jenom prázdné řeči.

Michal Hašek, 1. místopředseda ČSSD a předseda Asociace krajů České republiky

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama