Ing. et Ing. Jan Skopeček, Ph.D.

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.06.2019 20:57:00

ČNB nové pravomoci nepotřebuje, ty stávající jsou dostatečné

ČNB nové pravomoci nepotřebuje, ty stávající jsou dostatečné

Komentář ekonomického experta ODS Jana Skopečka k novele zákona o ČNB

 Vláda dnes schválila velmi kontroverzní novelu zákona o ČNB. Po neúspěchu v minulém volebním období Poslanecké sněmovny se ČNB prostřednictvím MF ČR a vlády snaží dramaticky rozšířit své pravomoci. Česká republika přitom nepotřebuje tzv. nekonvenční nástroje měnové politiky, které používal FED či ECB, a jejichž dlouhodobé důsledky dnes nedokáží odhadnout ani ekonomičtí teoretici ani samotní centrální bankéři. Dostatečně nám v negativním slova smyslu stačila nekonvenční politika v podobě uměle oslabované měny, resp. kurzového závazku.

Česká republika nepotřebuje ani dramatickou regulaci hypotečního trhu prostřednictvím úvěrových ukazatelů, kterou ČNB již provádí a touto novelou chce posílit. Riziko v regulaci hypoték vidím především v tom, že ČNB může omezit prostor střední třídě pořídit si vlastní nemovitost prostřednictvím hypotečního úvěru a přinutí ji žít pouze v nájemním bydlení.

ČNB do nového návrhu uplatnila příliš málo z podnětů a zpětné vazby, kterou získala při projednávání zákona v minulém volebním období. Budu proti tomuto zákonu vystupovat stejně jako v minulosti s cílem ho zamítnout, nebo pozměňujícími návrhy výrazně změnit. ČNB žádné nové pravomoci nepotřebuje, ty stávající jsou dostatečné.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama