Ing. Petr Třešňák

  • Piráti
  • Mariánské Lázně
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.06.2019 19:47:00

Karlovarský a Ústecký kraj jsou jedny z nejvíce postižených regionů těžbou uhlí

Karlovarský a Ústecký kraj jsou jedny z nejvíce postižených regionů těžbou uhlí

Komentář na facebookovém profilu k problematice uhlí

Dnes jsme se účastnili s Miroslav Balatka - senátor kulatého stolu k "Novele zákona o emisních povolenkách" organizovaného Dana Balcarová na půdě Výboru pro životní prostředí PSP.

Karlovarský a Ústecký kraj jsou jedny z nejvíce postižených regionů těžbou uhlí a také jeho spalováním. Bohužel vláda ani MŽP v této novele nechce tuto problematiku aktivně řešit.

V následujícím období se totiž naplní nově zřízený "Modernizační fond" částkou zhruba 100 mld. Kč. Ačkoli z něj plátci v systému EU-ETS budou moci žádat například na modernizaci/změnu palivové základny případně obnovitelné zdroje, tak tato novela nijak přímo nezvýhodňuje tyto regiony

Na to se i Miroslav Balatka opakovaně zástupců ministerstva dotazoval a odkazoval na petici právě na podporu návratu peněz z emisních povolenek do regionů.
Prostředky však mají být využity smysluplně a vázané na konkrétní účely a rozhodně nemají být rozpuštěny ve státním rozpočtu, aby se z nich pak v jiné kapitole dotovali nové linky na toustový chleba.

Osobně jsem se v souvislosti s modernizačním fondem dotazoval i na jeho využití pro ČISTOU MOBILITU, což sám považuji za největší přínos, ale zároveň i obavu, zda do škatulky modernizačního fondu nebude zahrnuto i spalování odpadů. Protože konvenční spalovny odpadů patří mezi největší producenty CO2.

Nebyl by to seminář nebo kulatý stůl bez nějakých oft-topic poznámek, tak nám tu pan Čížek z Hospodářské komory vysvětloval nesmyslnost obchodování s emisními povolenkami (to by se ještě dalo souhlasit), ale pak to zakončil vysvětlováním Jevonsova paradoxu .. a to je už doopravdy konečná.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama