Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.06.2019 10:29:00

Piráti ukazují, jak má probíhat vývoj e-governmentu, veřejně otestují aplikaci

Piráti ukazují, jak má probíhat vývoj e-governmentu, veřejně otestují aplikaci

Piráti představili na konci ledna přelomový zákon, který výrazně zjednoduší založení firmy. Díky němu budou občané moci během 24 hodin a za pouhých 500 Kč založit firmu výhradně online.

 To, že jsou stanovené parametry reálné, prokázali Piráti provozem webu urad.pirati.cz (ZDE), který může k založení firmy využít každý občan ČR. Funkčnost a bezpečnost aplikace prochází neustálým vývojem a Piráti se nyní ocitli ve fází, kdy ji podrobí ostrému testu. Toho se zúčastní vývojáři, legislativci, notáři a další zástupci profesí, jichž se téma digitalizace státu týká. Testování bude probíhat od čtvrtečních 18 hodin, kdy se zájemci sejdou v pražském sídle Pirátů Na Moráni pod dohledem Ondřeje Profanta, poslance Pirátů a předsedy Podvýboru pro e-Government.

„Akce bude probíhat v průběhu dvou týdnů. Začneme ve čtvrtek 13. června a 27. června se opět sejdeme v Pirátském centru, abychom ověřili bezpečnost a správné fungování navržené aplikace, která je napsaná v Nette, jQuery a Bootstrap. Aktivní účastníci akce se mohou stále hlásit pomocí veřejně přístupného dotazníku. Rádi ale přivítáme i novináře, kterým celý proces i prověřovanou aplikaci představíme,“ uvedl Profant.

Kromě online přístupu občanů na státní úřady se Piráti zabývají i digitalizací vnitřních mechanismů veřejné správy. Profant například jedná se zástupci samospráv o zavedení otevřeného softwaru, který má odstranit závislost na jednom dodavateli a posílit kybernetickou bezpečnost. Poslanec Ondřej Polanský je autorem návrhu, který zavádí elektronický stavební deník. Ten výrazně posílí možnost kontroly veřejných staveb, na které stát každý rok vynaloží čtvrt bilionu korun.

Přihlašovací dotazník ZDE

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama