Ing. Jiří Carbol

  • KDU-ČSL
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.06.2019 17:56:00

Nepřijetím tohoto zákona bychom oddálili nezbytnou elektronizaci

Nepřijetím tohoto zákona bychom oddálili nezbytnou elektronizaci

Projev na 9. schůzi Senátu 12. června 2019 k návrhu zákona o nemocenském pojištění

 Děkuji za slovo, vážený pane předsedající, vážená paní ministryně, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři.

Věcně všichni zřejmě souhlasíme se zavedením eNeschopenky. Výhrady, které někdy vůči tomu systému, který je předkládán, zaznívají, jsou vyvolány hlavně tím, že tato komplexní změna v systému nemocenského pojištění neprošla řádným legislativním procesem v Poslanecké sněmovně, vlastně tento návrh byl nahrazen komplexním pozměňovacím poslaneckým návrhem. Původně mělo být také časově sladěno spuštění eNeschopenek a zrušení karenční doby. K tomu bohužel nedochází. Na druhé straně je třeba říci, že nepřijetím tohoto zákona bychom pouze oddálili nezbytnou a potřebnou elektronizaci. Všichni jsme obdrželi email od Hospodářské komory, který navrhoval zamítnutí tohoto zákona. Já předpokládám, že ministerstvo práce a sociálních věcí začne intenzivně jednat s Hospodářskou komorou, podnikatelskými svazy a lékařskými komorami a zaručí bezproblémový rozjezd systému, tak, jak o tom paní ministryně tady hovořila ve svém úvodním slovu. Přijetím novely zákona se zlepší kontrola případného zneužívání dočasné pracovní neschopnosti, to je velmi významné.

Dnešní posílání nemocenského lístku poštou odpadne, zaměstnavatel se v podstatě okamžitě dozví o práci, o pracovní neschopnosti pracovníka, samozřejmě může provádět kontrolu, dodržování léčebného režimu, rovněž lékařům odpadne část administrativní činnosti, jak o tom hovořil můj předřečník. Možná vzpomenu určitý odpor před zavedením elektronických receptů, když se na to podíváte, dnes je úplnou samozřejmostí elektronický recept, jeho výhody jsou dnes zřejmé jak pro lékaře, tak pro pacienty. Ze všech těchto důvodů vyjadřuji podporu předložené novele a chtěl bych vás požádat o její schválení.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama