JUDr. Ladislav Faktor

  • BPP
  • České Budějovice
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.06.2019 16:52:00

Ať se nám to líbí nebo ne, součástí demokracie je svoboda slova

Ať se nám to líbí nebo ne, součástí demokracie je svoboda slova

Projev na 9. schůzi Senátu 13. června 2019 k petici Braňme média veřejné služby!

Pane předsedající, dámy a pánové, já se musím dneska představit jako pirát, nikoli jako člen politické strany, ale jako člověk, který tady zakládal v ČR tzv. duální systém vysílání, to znamená, já jsem startoval v roce 90 první soukromou rozhlasovou stanici v jižních Čechách, nastartoval jsem ji zejména proto, že mi tenkrát Český rozhlas, bylo to v roce 90, odmítl pořad, ve kterém jsem použil slovo bolševik. To mě tak strašně naštvalo, že jsem s kamarády založil nejdřív pirátskou a posléze legální rozhlasovou stanici. Proto chci připomenout, že v ČR existuje duální systém, že jsou tady i soukromá média, ta zase budu já tak trošku bránit.

Já jsem v současné době hlavně konzumentem Českého rozhlasu, samozřejmě, jako všichni, nicméně si nemyslím, že by soukromá média měla stát stranou. Máme tady svobodu slova, tu bych chtěl zachovat. Nejenom ve veřejnoprávních médiích. Ať se nám to líbí nebo ne, součástí demokracie je svoboda slova. Je třeba ji držet. Nemyslím si, že by bylo dobré protěžovat jenom a pouze česká veřejnoprávní média. Myslím si, že pluralita je nutná v současné době. Co se týká té historie, tak já si pamatuji, jak to celé vznikalo, bylo to v roce 92, protože vznikla soukromá média, následkem toho rychle vznikly rady, rady jsou volené dosud stejným způsobem, je pravda, že vždycky se to parlamentu hodilo, protože vždycky tam parlament měl svůj vliv. Myslím si, že Senát, pokud se podaří změnit legislativu, tak že Senát bude významným partnerem pro volbu všech mediálních rad. Takže braňme svobodu slova, nejenom ve veřejnoprávních médiích. Díky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama