ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.06.2019 8:25:46

Podivné zasedání MZ Frýdlant v Čechách

Podivné zasedání MZ Frýdlant v Čechách

Podivné zasedání MZ Frýdlant v Čechách

 

Počátkem března 2019 se ve městské vývěsce objevilo Oznámení o konání Městského zastupitelstva. Datum konání 10. března 2019, v 18.00 hod., místo konání – radnice (nikoliv tedy v sále restaurace Beseda, kam přichází i veřejnost, ale na radnici).                                                                                                          O čem hodlají zastupitelé jednat? Co se skrývá pod bodem „Různé“? Co bude MZ projednávat právě v neděli večer na výjimečném zasedání MZ, kam veřejnost nechodí, protože přežívá názor, že jsou neveřejná? Zajímalo mne to, tak jsem napsal 7. 3. dotaz sekretariátu starosty. Odpověď přišla mailem: „ Mám dovolenou, odpovím nejdříve 11. 3. 2019“ (tedy nejdříve den po tomto zasedání MZ - mimochodem, ta odpověď doposud nepřišla).                              Zavolal jsem tedy místostarostovi s dotazem, co se bude projednávat. Podal mi následující vysvětlení: “ Během týdne nejsem schopen svolat zastupitele, jsou rozlítaní, nezodpovědní a většina pracuje mimo Frýdlant. Proto jsem svolal MZ na neděli večer. Obsahem programu MZ pod bodem „Různé“ bude běžná agenda“. 

          O čem tedy MZ na radnici 10.3 2019 vlastně jednalo?                                                  Jediným bodem programu večerního nedělního zastupitelstva byl nedávný prodej stavebního pozemku v majetku Města parcelního čísla 2507 a 2508/1 v k. ú. Frýdlant o celkové výměře. 949 m2, lokalita zvaná Šibeniční vrch, a případné odstoupení od této kupní smlouvy.                                                                                                                      Co dle prokazatelných údajů tomuto zasedání MZ předcházelo a jak to dopadlo?                                                                                                                                          O koupi pozemku se zajímal občan města. Bylo mu řečeno: „Jedná se o kulturně historickou hodnotu a proto jej nelze prodat“. V pozdějším usnesení městské rady z 13. 8. 2018 se však již hovořilo o prodeji pozemku za 356,-Kč/m2. Byl tedy vyhlášen záměr prodeje pozemku. Zároveň však byl vypsán záměr pronájmu stejného pozemku. Nabídky ze 6. 9.  2018 jsou tedy dvě a obě platné. Cena za pronájem pozemku 356,-Kč /m2, cena za prodej pozemku 275,-Kč/m2. Dne 1. 11. 2018 byla k podmínkám pronájmu dodatečně navíc připsána rukou jiná cena. Jeden ze zastupitelů na tomto zasedání mimo jiné říká: “Materiály nám dnes předložené vidím poprvé a tak jsem se v tom trochu ztratil“. Šlo o prodej, či o pronájem? A za jaké ceny? Tuto skutečnost měla na zastupitelstvu na výzvu starosty vysvětlit paní Martina, vedoucí majetkosprávního odboru. Došla ke starostovi, se starostou si něco v papírech ukazovali a následně konstatovala, že šlo o její písařskou chybu. To prý každý pochopí. Starosta to silně odkýval. Rada města sice ve svém usnesení navrhla revokovat prodej, proč se tak nestalo, ví asi jen starosta.
 Který z vypsaných dvou záměrů, jeden na prodej, druhý na pronájem v danou chvíli platil a který nikoliv, vedení města nemínilo vysvětlit. Argument, že se  jedná o kulturně historický pozemek města už zmizel. Starosta prohlásil.: „ Jsem přesvědčen, že jsme jako MZ nepochybili“. Pozemek na základě nájemní smlouvy koupila blízká spolupracovnice starosty, úřednice města. Ta pochopitelně odmítla od kupní smlouvy odstoupit a starosta byl spokojen.   Nespokojení však byli sousedé pozemku, zájemci o koupi. S výsledkem tohoto podivného prodeje nebyla spokojena ani dlouholetá nájemkyně, sousedka z druhé strany. Tu o prodeji nikdo neinformoval. Návrh jednoho ze zastupitelů, alespoň se omluvit v rámci dobrých mravů nespokojeným zájemcům o koupi, či pronájem, starosta rázně zamítnul.

             Podivný prodej, podivný pronájem a spojené souvislosti podivného nedělního MZ ve Frýdlantě, má dopad na zastupitele města. Postupně jsou členové městského zastupitelstva zváni policejní institucí k podání vysvětlení. Na pochybný způsob prodeje výše uvedeného pozemku bylo podáno trestní oznámení na Státním zastupitelství. Starosta má a bude mít jistě co vysvětlovat. Že by paní Martina zas udělala nějakou písařskou chybu?

18.6.2019

Antonín Dočekal

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama