Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.07.2019 13:33:38

Marxův postoj k imigraci z roku 1870

Marxův postoj k imigraci z roku 1870

Karel Marx se v dopise, zaslaném dne 9. dubna 1870, svým spolupracovníkům Sigfriedu Mayerovi a Augustu Vogtovi do Spojených států kriticky vyjadřuje k Irské imigraci.

Celé znění dopisu Karla Marxe:

Vzhledem k neustále narůstající koncentraci nájemného vlastnictví, Irsko neustále posílá svůj vlastní přebytek pracovní síly na anglický trh, a tím stlačuje dolů tamní mzdy, a snižuje materiální a morální pozici Anglické pracující třídy.

A to nejdůležitější ze všeho! Každé industriální a obchodní centrum v Anglii nyní obsahuje pracující třídu rozdělenou do dvou vzájemně nepřátelských táborů, na anglické proletáře a irské proletáře. Běžný Anglický pracující nenávidí Irského pracujícího jako svého konkurenta, který snižuje jeho životní standardy. Ve vztahu k Irskému pracujícímu se považuje za člena vládnoucího národa, a tím se stává nástrojem Anglické aristokracie a kapitalistů proti Irsku, čímž posiluje jejich nadvládu nad ním samotným. Vítá náboženské, společenské a národní předsudky proti Irskému pracujícímu. Jeho postoj k němu je stejný jako postoj „chudých bělochů“ k černochům v dříve otrokářských státech Spojených států. Ir mu oplácí i s úroky svými vlastními penězi. Vidí Anglického pracujícího jakožto komplice, a zároveň jakožto hloupý nástroj Anglické nadvlády nad Irskem.

Tyto antagonismy jsou uměle udržovány při životě, a zintenzivňovány novináři, knězi, magazíny, zkrátka všemi prostředky, které má vládnoucí třída k dispozici. Tento antagonismus je tajemstvím impotence Anglické pracující třídy, navzdory její organizaci. Je to tajemství, skrze které kapitalistická třída udržuje svou moc. A je si toho plně vědoma."

Závěrem

K výše uvedené problematice, tzv. sociálního dumpingu se vyjádřili i zástupci z řad socialistické levice jako například PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc., český komunistický politik, filozof a historik a prof. PhDr. Jan Keller, CSc., sociálně demokratický politik, sociolog, filozof, publicista a environmentalista. 

Ransdorf upozorňuje na snahu ze strany kapitálu využívat sociální dumping, tedy levnější pracovní sílu ze zahraničí proti lépe placeným zaměstnancům v EU:

Sjednocující (evropský/světový) kapitál bude účelově využívat na společném trhu sociální dumping (levnější pracovní sílu z nových či méně vyspělých zemí proti lépe placeným pracujícím ve starších členských státech EU) k tomu, aby celkově ještě více snížil úroveň sociálních standardů v Unii a zasel další semena svárů a xenofobie mezi obyvatele členských zemí Evropské unie.“

Profesor Keller upozorňuje na migraci v souvislosti s tlakem na snižování ceny práce, konflikty odvádějící pozornost od sociálních otázek a osekávání sociálních jistot:

Masová migrace pomáhá systému, který je v krizi. Pomáhá mu v následujících ohledech: a) S velkou pravděpodobností vyvine tlak na snižování ceny práce, b) Vzniknou konflikty, které odvedou pozornost od sociální otázky (nebude se mluvit o stagnujících příjmech nižších a středních vrstev, ale pozornost bude odvedena ke sporům mezi etnickými a náboženskými skupinami). Tímto způsobem se ve spojených státech již 100 let daří paralizovat sociální otázkuc) Osekávání sociálních jistot se zdůvodní nutností financovat bezpečnostní aparát.“

Zdroje:

1) Karel Marx, z dopisu zaslaného dne 9. dubna 1870

2) Ransdorf, M – Suja, S.: Svět zleva,OTTOVO nakl., 2007, str. 103

3) Prof. PhDr. Jan Keller, Csc, sociolog a publicista


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama