Mgr. Petr Havlík

  • Občané
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.11.2011 17:17:00

Čtvrtá kniha a úvaha ano pro ANO

Čtvrtá kniha a úvaha ano pro ANO

Vážení a milí signatáři Výzvy NEO 2011, dnes bych se s Vámi rád podělil o jednu novinku a o jednu úvahu. Tou novinkou je zpráva o vydání mé čtvrté knihy. Jmenuje se „Jak (ne)dělat dějiny“.

První část tvoří obsáhlý rozhovor s publicistou Petrem Žantovským. Druhá část obsahuje mé texty z letošního a loňského roku.

Součástí knihy jsou originální ilustrace Mirka Kemela. V těchto dnech se titul distribuuje do všech dobrých knihkupectví. Knihu si můžete objednat i u vydavatele – Nakladatelství Macek Delta (nakladatelství@macek-delta.cz). Kniha má 159 stran (v pevné vazbě) a tomu odpovídá i doporučena cena 159,- Kč. Knihu jsme společně křtili 15.11.2011 v Bontonlandu v Praze. Hostům zahrál své písně Mirek Kemel, který shodou okolností vydal v těchto dnech své velmi zdařilé první CD. Mezi řadou hostů byl i Andrej Babiš. A tím se dostávám ke slibované úvaze.

V několika svých starších textech jsem napsal, že se u nás může něco skutečně změnit pouze tehdy, když se k současnému nemravnému a nekompetentnímu způsobu správy země otevřeně a kriticky vyjádří i významní představitelé domácího byznysu. A nejde jen o korupci. Ta je jen důsledkem špatně nastaveného systému a deformovaného prostředí.

Andrej Babiš tu odvahu našel. Šel do velkého osobního rizika. Řekl svým svérázným způsobem, že už toho má dost. Již dříve jsem naspal, že nejsem soudce, abych někoho soudil, a nejsem ani kněz, abych někomu dával rozhřešení. Nemám v úmyslu vypalovat někomu cejch, zvláště ne 22 let od listopadu 1989. Hodnotím lidi podle skutků a ne podle mediálních obrazů.  S minulým režimem jsem si nijak nezadal. A s tím současným jsem se rozešel velmi záhy, již v r. 1993. Odešel jsem od prostřeného stolu. Nemohl a nechtěl jsem být součástí prostředí, které nemělo můj respekt a mou důvěru. Přesto, a možná právě proto, dnes vyjadřuji veřejně podporu Andreji Babišovi a jeho iniciativě ANO 2011.

Pan Babiš zde zaměstnává tisíce lidí a platí v ČR nemalé daňové odvody. To je důležité. Nevyvádí zdroje do daňových rájů přes nastrčené firmy s anonymními akcionáři. Neparticipuje na provizích z armádních a jiných zakázek. Jeho varovná slova ve společnosti silně rezonují. Text Výzvy ANO 2011 je velmi blízký Výzvě NEO 2011. S tím rozdílem, že naši iniciativu a náš text média přešla ostentativním mlčením. Projev pana Babiše, který má vliv a majetek, však vyvolal bouřlivou reakci.

Pro mne je důležité, že jeho aktivitu vnímají pozitivně i osobnosti, které nemůžete ani podezřívat z dřívější aktivní podpory KSČ či dokonce StB. Za všechny jmenuji významného signatáře Charty 77 Vladimíra Pavlíka, dlouholetého redaktora Svobodné Evropy Milana Žitného či nejaktivnějšího antikomunistického aktivistu Jana Šinágla. Já k tomu přidávám i jména lidí z domácí podnikatelské sféry, kterých si vážím, za to co dokázali – např. pan Jiří Hlavatý (JUTA Dvůr Králové), pan Jannis Samaras (Kofola Holding) a mnozí další. V neposlední řadě je významná i otevřená podpora některých občanských iniciativ, které jsou i partnery NEO 2011. Je to mimo jiné iniciativa Vyměňte politiky anebo Pozitivní svět.

Pokud platí, že je nutné rozbít současný mocenský kartel, pak je základním předpokladem schopnost spojit síly. A nejde jen o kritiku poměrů, ale především o návrhy řešení, které povedou k zásadní nápravě dnešní alarmující situace. Pan Babiš jiným jazykem říká to, o čem já píší již od roku 1992. Je logické a správné, že nyní hledáme společnou řeč.

Mnozí z Vás jste mě žádali, abych se jako iniciátor Výzvy NEO 2011 vyjádřil. Mnozí z Vás jste navrhovali propojení NEO 2011 a ANO 2011. Já tedy říkám ANO. Rozhodnutí ponechávám na každém z Vás. Typicky české intelektuální ano, ale, abych si náhodou nezadal, není k ničemu. Půvabné je, že do pana Babiše kopou i bývalí členové KSČ, kteří celý svůj život prožili v zaměstnaneckém poměru a nikdy nenesli žádná rizika.

Přidejte k tomu hysterické reakce celého hejna potrefených hus z party „dolce vita“. I to je po mne důkazem, že tato iniciativa přišla ve správný čas, od člověka, který má sílu i vůli něco změnit. A to může jedině silný a profesionální projekt, s širokou podporou občanské veřejnosti. Vážení signatáři NEO 2011, buďte ve svém posuzování a rozhodnutí uvážliví, velkorysí a moudří. Myslete ne budoucnost svých dětí. Jsem si jist, že nikdo z nás nechce pouze pasivně prodloužit mandáty všem velrybářům, kmotrům a šibalům a jejich přisluhovačům.

Přeji nám všem hodně klidu, odvahy, pokory i profesionality,

Váš Petr Havlík

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama