Ing. Lukáš Wagenknecht

  • BPP
  • Praha 8
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.07.2019 16:22:00

Bude tady rozhodovat vláda nebo král a jeho knížata

Bude tady rozhodovat vláda nebo král a jeho knížata

Projev na 10. schůzi Senátu dne 25. 7. 2019, ke změně zákona o investičních pobídkách.

Děkuji za slovo, pane předsedající, já se také krátce vyjádřím k oblasti veřejné podpory formou investičních pobídek, která tady je řešena, já bych tady vyzdvihl jednu pozitivní věc, kterou řekl pan ministr, za to mu děkuji, že vláda má zájem více podporovat drobné a střední podnikatele, s tím bych neměl problém, nicméně i tak samozřejmě je potřeba vždy zohlednit potřebnost té samotné podpory, protože i drobný živnostník, který dostane podporu, ve vedlejší vesnici ji nedostane, tak je zvýhodněn na trhu a trh se křiví. Nicméně to je první pozitivní věc, kterou bych vyzdvihl, pak bych pochválil náš legislativní odbor, který také upozornil na určitá rizika. Mně tam jedno z nich vyplynulo, to je zajímavé, a to je taková formulace, že to bude zaměřené na investiční akce s vyšší přidanou hodnotou. Já bych byl rád, kdyby nám prostřednictvím pana předsedajícího pan ministr mohl říci, co tím je myšleno, protože já nemám rád takové ty vágní a definované pojmy, máme tady třeba daň z přidané hodnoty a jiné pojmy, ale co to ta přidaná hodnota bude. 

Můžeme si pod tím každý představit, jestli to budeme chtít, ale může to být potom hodně flexibilní. To je spíš ujasňovací věc, ale potom mě tady zaujal pojem, který padl, vyšší flexibilita. Já vnímám jakoukoli formu té veřejné podpory, důležité je, aby v té formě byla jasná pravidla, a to, že nějak pravidla jsou přímo nastavena, a pak se dodržují, eliminuje jakékoli možné znevýhodnění někoho jiného na tu přijatelnou míru a mez. V tuto chvíli ale tady máme návrh, který nám posiluje pravomoci vlády, jestli to chápu dobře, tak vláda bude mít nyní větší pravomoci svolat ty investiční pobídky, takže my to posuneme od současného stavu, kde byla nějaká pravidla, která se schválila systémově, k systému, kdy bude vláda ta, která bude rozhodovat. Máme tady takové království. To znamená, bude tady rozhodovat vláda nebo král a jeho knížata. Ne, nechci to zlehčovat.

Bude to nicméně nějaký sbor, který bude o něčem rozhodovat. A máme tady větší míru možného zásahu a toho křivení trhu, jak to vnímám já. To je můj subjektivní pocit, jak to vnímám já. Nebudu tady poukazovat na možné střety zájmů některých členů vlády, jejichž firmy také čerpají investiční pobídky v tuto chvíli. Nicméně v této oblasti bych se zeptal opět pana ministra, protože podle mých informací ten systém pobídek proběhl tzv. notifikací Evropské komise, to znamená, že nějakou formou komise posuzovala ten minulý stav, tak jestli i toto nově navrhované znění Evropská komise posoudila a přehodnotila z pohledu možné veřejné podpory. Já si myslím, že ten nový systém je zásadně jiný od toho, co bylo předtím schváleno. Jsou tady určitá rizika, že to královské posuzování a rozdělování investičních pobídek by mohlo být na hraně minimálně nebo za hranou té současné notifikace v rámci systému veřejné podpory. Takže bych byl rád, abychom toto ujištění dostali, pokud ho i máte, budu moc rád, kdybyste nám ho poskytl, abych měl ujištění, že tady schvalujeme něco, co by nebylo v rozporu s evropským právem. Pokud by to nebylo, tak mám velký problém s tím toto schválit, budu minimálně pak asi iniciovat případně, pokud by se to schválilo, stanovisko z mé strany, abych ho z komise dostal.

Závěr je jediný pro mě, byl bych velice nerad, abychom dál křivili trh v rozporu s pravidly, protože obecně to křivení trhu je. To si nebudeme zazlívat. Děkuji a budu rád za reakci pana ministra.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama