RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.07.2019 16:01:00

Odpor vůči přijetí eura je v naší zemi až vášnivý

Odpor vůči přijetí eura je v naší zemi až vášnivý

Komentář na facebookovém profilu k odporu pro přijetí eura

 Euro přijmeme, až...
  • Zbohatneme
  • Eurozóna bude stabilní
  • Nebudeme platit za líné Řeky
  • Bude jistota, že se nezvýší ceny...

Mýtů kolem eura koluje opravdu hodně a odpor vůči jeho přijetí v Česku je v naší zemi až vášnivý. Přitom kdybychnom se třeba jen podívali za hranice k našim slovenským přátelům, viděli bychom, že euro funguje přesně tak, jak ekonomové předvídali. Tedy ku prospěchu jejich země. A lidé ho přijali, jak je dnes vidět, pozitivně.

Přijetí eura opravdu znamená konec nezávislé měnové politiky. Ale tu bychom tak rozhodně neměli přeceňovat, a to nejen proto, že jsme malá otevřená ekonomika se zjevně pevnou vazbou na euro. Navíc, kdyby přijeli švýcarští centrální bankéři do Zimbabwe, a ujali se tam práce, taky z něj neudělají najednou Švýcarsko (což platí i naopak).

A tak, jak to bývá, přijetí eura je nakonec čistě politická záležitost. Ale to neznamená, že diskuse o tom, více ekonomická než politická, třeba taková, jaká jsem se na pozvání iniciativy Pro euro zúčastnil, není důležitá. Ale posuďte sami.

P.S.: Potřebujeme více takových debat, neboť jak vidím českou politiku, ke správnému rozhodnutí vydat se k euru naši politici dojdou až tehdy, když se posune veřejné mínění. Takže iniciativě patří velký dík.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama