Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.08.2019 16:47:00

Výpadek některých sociálních služeb může nastat už v říjnu

Výpadek některých sociálních služeb může nastat už v říjnu

Komise Rady Asociace krajů ČR pro sociální věci žádá další potřebnou miliardu od státu na dofinancování sociálních služeb - finance totiž poskytovatelům stále chybí.

 Krajům zatím dorazila jen jedna miliarda ze slíbených dvou. Zástupci komise se shodli na tom, že z evropských fondů, jejichž čerpání doporučuje ministerstvo práce a sociálních věcí, dostanou dál maximálně 50 milionů.

„Informace MPSV, že byl kolaps sociálních služeb odvrácen, jsou opravdu mylné a nezakládají se na pravdě. Podle informací z terénu, které máme například od ředitelů charit a diakonií, hrozí výpadek sociálních služeb dva až tři měsíce před koncem roku," komentuje výsledky jednání komise předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

Celý proces čerpání evropských financí je navíc podle členů komise zdlouhavý a složitý. Kraje ale pro poskytovatele potřebují peníze urychleně. V některých regionech už totiž musí kvůli nedostatku financí poskytovatelé omezovat své služby. „V tuto chvíli už některá zařízení snižují ohodnocení svým zaměstnancům, neproplácejí odměny a hrozí i propouštění," vysvětluje Výborný s tím, že KDU-ČSL dlouhodobě upozorňuje na podfinancování sociálních služeb. „MPSV a ČSSD by v první řadě měly přestat se šířením mylných informací, že sociální služby byly zachráněny," uzavřel.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama