Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.08.2019 7:34:00

Ústavní soud dělá svou práci tak, jak má

Ústavní soud dělá svou práci tak, jak má

Komentář na facebookovém profilu k neplatnosti některých rozhodčích doložek

 Ústavní soud dělá svou práci přesně tak, jak by soud práci dělat měl: Analyzuje právo a vykládá ho jako hledání spravedlnosti.

Mám velkou radost z nového nálezu, který dává desítkám tisíc dlužníků možnost zbavit se nespravedlivě nařízené exekuce a v mnoha případech i zbavit se podvodně vymáhaného dluhu.

Nález není "revoluční", to by bylo příliš - neplatnost některých rozhodčích doložek zde máme od roku 2011 a byla postupně znovu potvrzována. Ale nynější nález je jednoznačnější a důraznější.

Je zde například druhá právní věta nálezu:
II. Rozhodčí smlouva, která neobsahuje přímé určení rozhodce ad hoc nebo konkrétní způsob jeho určení, nýbrž pouze odkazuje na rozhodčí řád, je pro obcházení zákona smlouvou absolutně neplatnou. Jedním z důsledků neplatnosti rozhodčí doložky je okolnost, že rozhodčí nález na základě ní vydaný není způsobilým exekučním titulem. Pokud přesto byla exekuce zahájena a je v ní pokračováno, je nutné ji v každé fázi zastavit pro nepřípustnost podle § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu, a to i tehdy, jestliže povinný neplatnost rozhodčí doložky v průběhu rozhodčího řízení nenamítal. Není přitom podstatné, že samotný rozhodčí nález nebyl formálně zrušen.

Předpokládám, že kontrolní orgány Ministerstva spravedlnosti se ve své činnosti na exekutorských úřadech zaměří na tuto problematiku.

A také je třeba připomenout Petra Němce! Díky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama