Bc. František Navrkal

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.08.2019 16:17:00

Přímou volbu prezidenta potřebujeme vylepšit, ne zrušit

Přímou volbu prezidenta potřebujeme vylepšit, ne zrušit

Excesy prezidenta republiky nejsou důvodem pro omezování demokratických prvků. Naopak je třeba posílit váhu voličského hlasu. Řešení tak spočívá nikoliv ve zrušení přímé volby, ale ve zlepšení volebního mechanismu.

Jednou z logických variant je zavedení jednokolového preferenčního hlasování. V Irsku, jehož politický systém je tomu českému velmi podobný, funguje jednokolová volba přes 80 let.

Vyloučení veřejnosti z rozhodování o výběru hlavy státu jako možné řešení pnutí mezi Hradem a Parlamentem navrhoval nedávno předseda ODS Petr Fiala i další politici. Jenže i nepřímo zvolení prezidenti si vykládali Ústavu ČR kreativně. Václav Klaus navzdory vůli Parlamentu ČR měsíce blokoval přijetí Lisabonské smlouvy. Dalším typickým znakem časů před přímou volbou byly podivné a netransparentní zákulisní dohody zákonodárců spojené s výběrem hlavy státu. Podle výpovědí přímých účastníků provázela tato jednání rozesílání nábojnic v obálkách nebo dohody učiněné za zavřenými dveřmi na záchodcích.

Každý volič má ovlivnit výsledek volby

Volby, v nichž může každý volič vyjádřit postoj ke každému z kandidátů, mohou výrazně posílit účast občanů na rozhodování. Možnost seřadit kandidáty dle preferencí totiž nenutí voliče hlasovat takticky, tedy pro jednoho z kandidátů, který má reálnou šanci postoupit do druhého kola. Díky tomu nehrozí propadnutí hlasu.

Kromě posílení demokratického principu a lepšího zvážení voličských preferencí je tento systém také výrazně úspornější. Díky jednokolovému systému by stát mohl ušetřit značné výdaje, které dnes musí vynakládat na organizaci druhého kola. Stejně tak šetří čas volebních komisí, a především i voličů, kteří nebudou muset do volebních místností dvakrát kvůli jedné volbě.

Preferenční hlasování není experiment

Výhodou preferenčního hlasování navíc je, že prošlo praxí a obstál. Například v Irsku, které je také parlamentní republikou, úspěšně funguje již od roku 1938. Slouží také k výběru prezidenta Indie či zákonodárců v Austrálii. Pro otevření debaty o změně systému je nyní příhodný čas, jelikož se jí aktuálně v rámci pracovní skupiny zabývá i Ministerstvo vnitra ČR.

Navrhovaná reforma volby prezidenta není experiment, ale reálný způsob, jak zdokonalit výběr hlavy státu. Nevracejme se k zákulisnímu kupčení s hlasy, ale naopak hledejme způsoby, jak volby zkvalitnit, zefektivnit a učinit je pro voliče přitažlivějšími.

František Navrkal

Zdroj: piratskelisty.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama