RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.08.2019 14:10:00

Impérium (politbyro) vrací útok?

Impérium (politbyro) vrací útok?

Komentář na facebookovém profilu k obchodní válce mezi Čínou a USA

Impérium (politbyro) vrací útok?

Jistě, může to být shoda okolností, ale výrazné oslabení kurzu čínské měny proti dolaru přichází po vyhlášení pro tamní firmy nákladných cel "jako na zavolanou".

Dokumentuje to, co si kompetentní politici musí uvědomovat. Čína není tržní ekonomika a stanoví si pro sebe svá vlastní pravidla pomocí nichž chce dosáhnout své cíle (hlavně udržení vysokého růstu, což se stále obtížnější).

Stav, do kterého se ale "západ dostal" vidím jako velkou chybu západních politiků (často ovládaných ve vztahu k Číně zájmovými skupinami, jako to známe u nás).
Nebývalý vzestup prosperity této obrovské země s fascinující historií, je stojí na svébytné "spolupráci" se západem. Nejprve na "přejímání jeho technologií", a to způsobem, který by byl v jiných případech nemyslitelný, poté masivním exportem na jeho trhy (a přemisťováním produkce z bohatých a drahý zemí do Číny a tamních firem).

V obou těchto oblastech vznikla řada nerovnovážných situací (špatná ochrana intelektuálního vlastnictví, nesymetrie v možnosti volně podnikat atd.), které nás spolu s dalšími tamními "pravidly" (státní podpora, nízké eko standardy) již citelně znevýhodňují.

Cesta k odstranění této nerovnováhy podle mne vede přes ostrá, nicméně "organizovaná" jednání. A nevede přes tweety určovanou politiku presidenta Trumpa. Zdá se, že proti ní politbyro (od kterého se president Zeman chtěl inspirovat při směřování společnosti) má docela dost nástrojů.

A mimochodem, pokud by opravdu Čína na cla reagovala zařízením slabšího kurzu, prohloubí se tak nerovnováha ve vztahu k ostatním zemí, Evropu nevyjímaje. Ty by pak musely na novou situaci reagovat.
Takže to máme nebezpečnou hrozbu obchodních válek, rozpoutaných nepromyšlenou "tweetovou" politikou presidenta Trumpa, zpět

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama