Jindřich Pilc

  • Svobodní
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.08.2019 11:05:41

Jak se vypořádat s šikanou zaměstnanců?

Jak se vypořádat s šikanou zaměstnanců?

Regulace podnikání a trhu práce zhoršuje zaměstnancům jejich podmínky a snižuje mzdu. Jak je to možné, vždyť tato státní agrese proti lidem na trhu má údajně zaměstnancům pomáhat?

Ve Francii se objevil tragický případ, který někteří označují jako šikanu zaměstnanců. Nebyl však způsoben tím, že by zlou korporaci ovládali zlouni, kteří prostě chtěli zaměstnancům ubližovat, ale byl to důsledek socialistické legislativy. (více zde)

A proč vůbec mluvím o agresi proti lidem na trhu? Vždy, když je politicky schválena nějaká regulace, následně stát toto nařízení prosazuje a vymáhá pomocí velkého biče. Toho největšího. Násilím si prosazuje politické rozhodnutí proti lidem, kteří mírumilovně spolupracují a obchodují na trhu s ostatními a na nikoho neútočí. Ze strany státu se proto v tom případě jedná o nelegitimní agresi.

Když nějakým způsobem politicky zregulujete firmy rádoby pro dobro zaměstnanců, znamená to nové povinnosti, nové komplikace, nové náklady, nové klacky pod nohy firmám, podnikatelům. Je zase o něco těžší podnikat, vést firmu. Také je zase o něco těžší vůbec s podnikáním začínat. Co to znamená? Více lidí se rozhodne nepodnikat, ale radši zůstat jako zaměstnanec. Na trhu pak bude méně zaměstnavatelů a více zaměstnanců.

Jaké jsou důsledky? Větší nabídka zaměstnanců na trhu práce, kteří si vzájemně konkurují o pracovní místa v méně firmách, způsobuje tlak na pokles mezd (menší růst mezd). Zaměstnanci jsou pro zaměstnavatele méně vzácní a to také znamená obecně horší podmínky zaměstnanců. A obráceně: Sledujte, když je hospodářský růst a nízká nezaměstnanost, jak si firmy zaměstnance předcházejí a vymýšlejí pro ně nejrůznější benefity, aby nějak přetrumfly konkurenci a zaměstnance získaly.

Nejlepší pro zaměstnance tedy je, když jsou pro zaměstnavatele vzácnější. Kdy budou zaměstnanci vzácnější? Když mají jednoduchou možnost začít podnikat buď sami jako živnostník, nebo když mohou začít podnikat jako firma a další lidi zaměstnat a tím vytvořit další pracovní místa. Zvýšení počtu pracovních míst znamená zvýšení poptávky po zaměstnancích, což opět znamená tlak na růst mezd a zlepšování podmínek zaměstnanců.

Veškeré politické regulace trhu práce a podnikání, které mají údajně pomáhat, ve skutečnosti zaměstnancům škodí.

vyšlo na blogu Idnes.cz
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama