RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.08.2019 20:34:00

Nudná elektroauta…?

Nudná elektroauta…?

Komentář na facebookovém profilu k elektromobilitě

Nudná elektroauta….

Jedním z bodů kritiky nastupujících ev-aut je to, že ježdění s nimi bude "nudné".

Upřímně řečeno, něco na tom je. Pod kapotou více či méně hlasitě nic nebublá, maximálně více vrčí. A auto po sešlápnutí plynu "nesbírá sílu" ve válcích za pomocí turba či otáčejících se vaček, ale prostě a nekompromisně vyrazí vřed.

Ale jistě neplatí, že elektroauta jsou pomalá. V americe, na krátkých sprintech, pořadatelé přistupují k vyloučení ev-aut, protože i sériové kousky porážejí vytuněné speciály. Oč jednoznačněji, o to nudněji.

Pozoruhodnější je pro mne výkon speciálu od VW. Vyrobit elektroauto s 1000 koni není problém, naučit jej jezdit rychle po okruhu, to je složitější.

Fascinující je ale spotřeba - 24,7 kWh na 20 kilometrový okruh vede k nákladům na energii na tento zážitek kolem 70 korun :-) Přitom, necelá desetina energie, byla i při zběsilém tempu, získána rekuperací při brzdění... Spotřeba je údajně třetina spotřeby aut (GT3), která jsou na okruhu o minutu a půl pomalejší.

Překvapení to ale asi není. Bateriová auta mají velmi vysokou úroveň přeměny energie na pohyb (kolem 70%), zatím co konvenční auta, bez rekuperace energie brzděním, jen v řádu 20- 30% .

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama