Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.08.2019 16:01:00

Zvýšení věku odchodu do důchodu je naprosto nepřijatelné

Zvýšení věku odchodu do důchodu je naprosto nepřijatelné

Komentář na facebookovém profilu k vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové o důchodovém systému

 Ministryně financí z Babišova hnutí ANO Alena Schillerová v rozhovoru pro MF Dnes podpořila zvýšení věku odchodu do důchodu! Zvýšení věku odchodu do důchodu je pro hnutí SPD naprosto nepřijatelné! Jak si to vláda ANO, ČSSD a KSČM představuje? Do kolika let mají například manuálně pracující lidé pracovat, aby konečně dosálhli po celoživotní práci na důchod?

Hnutí SPD má podporu seniorů a pracujících občanů jako jednu ze svých hlavních priorit a již jsme několik zákonů na zvýšení částky důchodů předložili.

Schillerová v rozhovoru řekla, že důchodový systém musí projít určitými změnami, protože stávající systém není dlouhodobě udržitelný, a to ani podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové z ČSSD, která poslala do mezirezortního řízení materiál s názvem „Zpráva o stavu důchodového systému“.

Materiál mluví o zvýšení důchodového věku u čtyřicátníků a mladších. Navrhuje se velmi vágně "o rok či o pár měsíců". I toto jednoduché opatření by prý mělo zásadní pozitivní vliv na udržitelnost systému, snížilo by výdaje státního rozpočtu o 1,6 procenta HDP, tedy zhruba 90 miliard korun ročně. "Jsem připravena o tom na vládě otevřít debatu. Je potřeba se o tom bavit napříč politickým spektrem, aby případné změny další vláda nezrušila,“ řekla Schillerová z hnutí ANO.

Hnutí SPD navyšování věku odchodu do důchodu jasně odmítá a naopak podpořilo zvýšení důchodů o 900 korun a navíc navrhlo, aby v rámci avizovaného zvýšení důchodů o 900 korun dostali navíc všichni, kteří mají důchody do 10 tisíc korun měsíčně, ještě dalších 900 korun, aby se alespoň trochu dorovnala výše nejnižších důchodů, jelikož za současné situace nelze z této částky vyžít.

Navrhli jsme též zákon na zavedení minimálního důchodu, který by lidem garantoval minimální důstojný starobní důchod ve výši hranice chudoby stanovované Evropským statistickým úřadem (Eurostat), která je dnes pro ČR zhruba 12 tisíc korun čistého – a až od této částky zásluhově. Samozřejmě v případě starobních důchodů jen pro ty, co mají odpracován počet let. Navrhujeme zvýšit také invalidní důchody.

Naše hnutí Svoboda a přímá demokracie dlouhodobě považuje za jeden z klíčových problémů zajištění důstojného života lidem, kteří svůj produktivní věk pracovali, a tedy odváděli státu daně a pojištění. Dnes jsou v chudobě statisíce důchodců, jejichž důchod objektivně nestačí na základní životní potřeby. Opakuji - na základní potřeby důstojného života. Tedy nájemné, energie a služby, potraviny a náklady spojené s udržením zdravotního stavu.

Peníze ve státním rozpočtu na toto zvýšení důchodů jsou, přesto naše návrhy ostatní parlamentní strany blokují. SPD navrhuje ukončit financování politických „neziskovek“, ukončit vyplácení neadresných sociálních dávek nepřizpůsobivým (a podmínit vyplácení pracovní minulostí a čistým trestním rejstříkem) a stažení české armády z Afghánistánu. Poté by stát měl bez problémů desítky miliard korun na razantní zvýšení všech důchodů včetně invalidních a také na podporu pracujících rodin s dětmi. A ani by se nemusely zvyšovat daně, jak nejnověji navrhuje vláda hnutí ANO, ČSSD a KSČM.

Hnutí SPD má podporu seniorů jako jednu ze svých hlavních priorit a již jsme několik zákonů na zvýšení důchodů předložili. Navyšování věku odchodu do důchodu naprosto odmítáme!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama