Mgr. Miroslav Kavij

  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.08.2019 10:19:19

Osobní trauma nebo zviditelnění ?

Osobní trauma nebo zviditelnění ?

Po důstojném připomenutí si srpnových událostí 1968 (i 1969) nás čeká zanedlouho další grandiózní oslavy.

 

Tím je  30. výročí  politického převratu  dnes již  „rozebrané“ a rozkradené  České republiky.  Na rozdíl od předcházejících si připomenutí  výročí „okupace“ Československa  se to letošní, kulaté, dočká svého „pomníku“ v podobě zřízení  Muzea paměti XX. století v Praze. Nápad se prý zrodil v hlavě Hany Marvanové, dost možná je ale dílem amerických „poradců“, kterým je lhostejné , že Praha doposud nemá vyřešenou bytovou otázku a  neví si rady se  spoustou  problémů  dalších.

            Drtivá většina našich občanů  má dnes daleko jiné problémy, spousta z nich je otrávena z jednostranného „zhutnělého masírovacího“ zpravodajství připomínající tyto dny.

V případě  aktérů myšlenky na zřízení Muzea  paměti XX. století v Praze je tak nasnadě, z čeho tento nápad pramení. Jedná se o osobní trauma, nebo zviditelnění dnes pohaslých politiků ? Kromě uvedené  autorky  se kladně k projektu staví například  současný předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Uvidíme,co pro zatraktivnění a  zvýšení  muzea autoři konkrétně vymyslí. Budou to krátké inaugurační kalhoty Václava Havla a maketa „ mrtvého“ studenta Šmída? Nebo jako bonus videoprojekce, kterak Michal Kocáb osobně vyhání Rusy z Čech, případně ex- prezident Havel předvádí na Hradě  zahraniční delegaci  krájení nudlí šavlí?          

     Různě bude určitě hodnoceno  i nadcházející  30. výročí poklidného předání moci. Jinak jej budou hodnotit  politici restituenti typu  Karla Schwarzenberga a dnešní  oligarchové, kteří  z polistopadového období politicky ( a ekonomicky) těžili. Zcela jinak pak osoby každodenně bojující o holé přežití. Nehovoříc o bezdomovcích, kterým je úplně lhostejné kdo zrovna v republice krade či ne.

     Již jsme si zvykli, že na základě „probádání“ dalších historických obětí přibývá s odstupem let srpnových událostí počet jejich „skutečných“  obětí. V případě skutečného  počtu sebevrahů - převážně mladých lidí , který  „vyprodukoval“  polistopadový kapitalistický režim  jsou média skoupá a  nelichotivá čísla jsou přísně střežená.  Není tato smutná a neoddiskutovatelně stinná stránka dnešního režimu také  příležitostí pro  politiky k  představení   podobného nápadu  jako tomu je u  Marvanové?  Nezáležíc na tom zda z důvodu  osobního traumatu  nebo zviditelnění!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama