Mgr. Milena Johnová

  • PRAHA SOBĚ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.08.2019 19:58:00

Změna sedmdesát let staré sociální politiky bude nákladná

Změna sedmdesát let staré sociální politiky bude nákladná

Rada hl. m. Prahy na návrh radní pro sociální oblast Mileny Johnové schválila realizaci projektu „Transformace systému péče o Pražany, kteří potřebují intenzivní podporu a byli umisťováni do zařízení mimo HMP“.

 Jeho cílem je zejména zajistit dostatečné kapacity podpory pro Pražany se speciálními potřebami přímo v hlavním městě, zlepšit koordinaci péče a podpory, ukončit praxi vyvážení Pražanů do vzdálených koutů České republiky a modernizovat poskytovanou péči.

Dlouhodobou vizí hlavního města Prahy je zajistit kvalitní a důstojný život pro všechny Pražany. V případě obyvatel se zdravotním postižením je nedílnou součástí takového úkolu vytvoření systému dostupných sociálních a zdravotních služeb na území hlavního města.

„V koaliční dohodě jsme se zavázali přestat s vyvážením Pražanů do vzdálených koutů České republiky a s realizací tohoto závazku nám významně pomůže projekt Transformace systému péče. Desítky i stovky kilometrů od Prahy totiž žije v zařízeních hlavního města na 1 500 Pražanů s postižením, které dodnes – třicet let po pádu komunizmu – Praha stále odsouvá mimo město,“ uvedla radní pro sociální oblast Milena Johnová.

Bude třeba především rozšířit kapacity a zvýšit pružnost sociální služeb poskytovaných na území hlavního města. Dále bude potřeba podpořit provázanost a spolupráci mezi sociálními službami, odbory sociálních věcí i zdravotními službami. V pěti mimopražských zařízeních začne působit tým odborníků, kteří pomohou zajistit odpovídající služby i materiálně technické podmínky potřebné pro důstojný život.

„Změna sedmdesát let staré sociální politiky bude nákladná. Děláme všechno proto, abychom v Praze využili také evropské zdroje, které pro nás byly vyčleněny, ale zatím ležely ladem. Finanční prostředky využijeme k tomu, aby už lidé nemuseli odcházet z Prahy kvůli nedostatečné nabídce služeb a aby ti, kdo se chtějí vrátit, v Praze našli pomoc, kterou potřebují.“

Díky rozhodnutí může nyní Praha předložit oficiální žádost Ministerstvu práce a sociálních věcí, se kterým byl obsahu projektu v minulých měsících konzultován a které realizaci projektu v této podobě podporuje. Předpokládaný termín zahájení je 1. 10. 2019 a ukončení 30. 6. 2022. Celkové náklady projektu realizovaného v rámci Operačního programu Zaměstnanost se odhadují na 143 564 378 korun, přičemž 50 procent se bude čerpat z fondů Evropské unie, 45 procent ze státního rozpočtu a pět procent z rozpočtu hlavního města Prahy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama