PhDr. Vladimíra Vítová, Ph.D.

Aliance národních sil - předsedkyně
  • ANS
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.08.2019 23:19:41

Stanovisko Aliance národních sil k hanobení pomníku maršála Koněva.

Stanovisko Aliance národních sil k hanobení pomníku maršála Koněva.

Proti rozhodnutí zakrýt sochu maršála Koněva se ANS ostře ohrazuje. Takové činy narušují mezinárodní vztahy s Ruskou federací a přispívají ke konfliktnímu řešení problémů v dnešním světě.

Dnešního dne, 30. srpna 2019, se zástupci městské části Praha 6 v čele se starostou Ondřejem Kolářem (TOP 09), rozhodli zakrýt sochu maršála Koněva černou plachtou. 

V základní vztahové smlouvě mezi ČR a Ruskou federací, kterou uzavřel Václav Havel a Boris Jelcin v roce 1993, bylo v čl. 21 ujednáno, že „každá smluvní strana bude na svém území zajišťovat péči o vojenské hroby a vojenské pomníky druhé smluvní strany, jejich udržování a přístup k nim“. Tato smlouva byla předložena sekretariátu OSN k registraci podle článku 102 Charty OSN a morálně je stále platná.

ZDE: https://www.dauc.cz/dokument/?modul=pr&cislo=44125

Pomník maršála Koněva se týká celé České i Slovenské republiky, nejen Prahy 6. Starosta Prahy 6 je povinen zachovávat úctu k našim osvoboditelům a jednat tak, aby byla zachována důstojnost památníku - nacházejícího se shodou okolností na území jedné z městských částí. Existují hodnoty, kterým musí ustoupit politický i lidský egoismus. Mimochodem, v době uzavření výše uvedené mezinárodní smlouvy měl momentální starosta Prahy 6 pouhých devět let. Pokládáme chování starosty Koláře za nezodpovědné a v příkrém rozporu se zájmy České republiky.

Žádáme, aby české zákonodárné orgány, vláda a prezident okamžitě zasáhly a zabránily překračování únosné meze v nesmyslném politickém „soutěžení“. Takovéto vyhrocování společenského konfliktu hodnotí neparlamentní opozice jako naprosto nepřijatelnou a velmi nebezpečnou politickou tendenci. Rozhodně se nehodláme smířit s překrucováním dějin. Hrozí tím totiž společenský konflikt, který by zavedl naší společnost do fyzické konfrontace a ohrozil by stabilitu naší země.

Praha, 30. srpna 2019

Předsednictvo ANS

Vladimíra Vítová, předsedkyně

Karel Hais, 1. místopředseda

Jaroslav Drobný, místopředseda

Petr Kania, místopředseda

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama