ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.11.2011 10:38:37

Jízdy králů na jihovýchodní Moravě zapsány na seznam UNESCO

Jízdy králů na jihovýchodní Moravě zapsány na seznam UNESCO

ČR nominovala v roce 2010 k zápisu do Reprezentativního seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva jeden z nejvýznamnějších živých obyčejů České republiky - Jízdy králů na jihovýchodní Moravě (vesnice Hluk, Kunovice, Skoronice, Vlčnov).

Jízdy králů a jejich nominační dokumentace byly v průběhu uplynulého roku posouzeny sborem expertů na nemateriální kulturní dědictví spolu s dalšími 53 návrhy na zápis do Reprezentativního seznamu z celého světa. Na základě tohoto odborného posouzení Mezivládní výbor pro nemateriální kulturní dědictví při UNESCO na svém 6. zasedání na Bali rozhodl, že Jízda králů reprezentuje nemateriální kulturní dědictví lidstva a je od této chvíle ze strany UNESCO vedena ve zmíněném seznamu.

Nominační dokumentace Jízdy králů byla zároveň vyhodnocena jako jedna ze 7 nejkvalitněji zpracovaných ze všech předložených a byla výslovně dána ostatním státům za metodický vzor. I tato skutečnost je velkým oceněním a uznáním práce expertů, kteří nominaci po dobu několika let připravovali, a také uznání řídící úlohy ministerstva.

Ministerstvo kultury blahopřeje a děkuje občanům Hluku, Kunovic, Skoronic a Vlčnova za to, že Jízdy králů uchovali. Poděkování patří také představitelům těchto obcí, že byli nápomocni při zpracování nominační dokumentace a za trvalé vytváření podmínek pro to, aby nás Jízdy králů i dále ve světě reprezentovaly.

Jízdy králů se ocitly na prestižním seznamu UNESCO vedle dalších fenoménů nemateriálního kulturního dědictví z celého světa, z nichž 2 mají původ v České republice. Slovácký verbuňk a Vesnické masopustní obchůzky a masky na Hlinecku, a v jednom případě se Česká republika připojila k nadnárodní nominaci koordinované Spojenými arabskými emiráty (Sokolnictví – živé dědictví lidstva). Celkový počet fenoménů zapsaných do Reprezentativního seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva v letech 2008-2010 je 213.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama