Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.09.2019 18:21:00

Zvyšovat věk odchodu do penze je tabu

Zvyšovat věk odchodu do penze je tabu

Sociální demokracie tento týden vládě prezentovala především témata Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), Ministerstva zemědělství (MZe) a Ministerstva vnitra (MV). Důležitým bodem bylo, že vláda zamítla zvyšování věku odchodu do důchodu.

 Maláčová: Prosadila jsem zprávu, která zaručí, že se s věkem odchodu do důchodu nebude hýbat 

V době vládních prázdnin zazněl v médiích názor ministryně financí Aleny Schillerové, která řekla, že by bylo možné zvýšit věk odchodu do důchodu. Naše ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčové se hned postavila proti tomu. A dnes k tomu přemluvila také zbylé ministry. „Vláda v žádném případě nepočítá s tím, že by se zvyšoval věk odchodu do důchodu nebo jinak zhoršovaly podmínky budoucích důchodců,” řekla po jednání vlády Jana Maláčová.

Toman: Loni jsme investovali do boje se suchem 2,45 miliardy korun
Vláda projednala Modrou zprávu, přesněji Zprávu o stavu vodního hospodářství České republiky v roce 2018. Podle ní byl minulý rok s průměrnou roční teplotou vzduchu 9,6 °C nejteplejším rokem od roku 1961 a byl dalším horkým a suchým rokem v řadě. Proto MZe investuje finanční prostředky do staveb zadržující vodu v krajině a na propojování vodohospodářských soustav, aby měli vodu k dispozici i obce postižené suchem. „Prostřednictvím ministerstva zemědělství bylo v roce 2018 na vodní hospodářství poskytnuto 2,45 miliardy korun,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Hamáček: Přechylování je pro češtinu charakteristické, já jsem ale otevřený diskuzi
Prvním bodem jednání kabinetu byl návrh novely o matrikách z dílny ministerstva vnitra. Jednou z připomínek k novele bylo zrušení povinnosti přechylovat ženská jména - přidávat k mužské variantě příponu -ová. Ministerstvo ani vláda však připomínku neakceptovaly. “Podle Ministerstva vnitra nejsou pro takovou změnu věcné důvody. Přechylování příjmení je charakteristickým rysem českého mluvnického systému. Zákon o matrikách v současné době připouští přechylování v odůvodněných případech. Tedy především pokud žena žije v zahraničí, je provdána za cizince, stejně jako v případě žen hlásících se k jiné než české národnosti. Nicméně osobně si myslím, že je každého věc, jak se chce jmenovat. Do budoucna jsem tedy otevřený debatě o změně zákona, která by pravidla pro přechylování rozvolnila,” vysvětlil postoj MV ministr vnitra Jan Hamáček.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama