Ondřej Profant

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.09.2019 15:45:15

Ženy mají mít možnost svobodně si rozhodnout o formě svého příjmení

Ženy mají mít možnost svobodně si rozhodnout o formě svého příjmení

Komentář pirátského poslance Ondřeje Profanta

Vláda včera odmítla připomínku vládní zmocněnkyně pro lidská práva Heleny Válkové, která požaduje, aby se ženy mohly rozhodnout, zda budou používat svá příjmení v základním tvaru, nebo připojí koncovku -ová. Podle současného stavu tak mohou činit pouze cizinky nebo ženy plánující žít v zahraničí, což je podle Pirátů diskriminující. S postojem vlády nesouhlasíme a chceme umožnit svobodnou volbu formy příjmení. Předložíme proto pozměňovací návrh, který má narovnat stávající stav.

V minulosti byla ženská příjmení v češtině běžně uváděna v obou formách, tedy i bez koncovky -ová, neexistuje tedy mluvnický důvod pro povinné přechylování. Naše snaha je podporována i částí české odborné veřejnosti, např. soudní znalkyní v oblasti jmen jazykovědkyní Janou Valdrovou. Podporuji liberalizaci legislativy v oblasti jmen a možnost svobodné volby formy příjmení je jedním ze základních kroků, proto k novele matričního zákona podáme pozměňovací návrh, který by to umožnil. Rovněž budu prosazovat zjednodušení procesu při volbě méně častých křestních jmen, kdy dnešní praxe není napříč matrikami jednotná a často je matrikami zbytečně požadován posudek soudního znalce.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama