Mgr. Martin Hanousek

krajinný ekolog a zastupitel města Hradec Králové
  • SZ
  • Hradec Králové
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.09.2019 19:30:00

Smutný pohled na lesy i říční krajinu

Smutný pohled na lesy i říční krajinu

Rok nám neskončil, ale už s končícím létem můžeme říci, že nás opět potrápila sucha a extrémní teploty. Je dobře, že si konečně společnost začíná uvědomovat, že klimatická změna je realitou a že suchu musíme věnovat víc pozornosti.

Odborníci na ekologii již v 90. letech upozorňovali na klimatickou změnu i na to, že je nevhodné stále sázet horské smrky v nížinách. Tehdy ekology nikdo nebral moc vážně. Výsledek můžeme pozorovat kolem sebe. Šíření kůrovce i masivní usychání borovic lze brát nejen jako katastrofu, ale také jako ohromnou příležitost, jak dříve změnit složení lesních porostů na rozmanitější a odolnější. Stát i kraj by neměly dávat kompenzace za špatné hospodaření v minulosti, ale měly by podporovat výsadby druhově bohatých lesů z původních a stanovištím odpovídajících dřevin.

Druhý můj postřeh se týká říční krajiny. Na Hradecku máme vůbec nejrozsáhlejší systémy odvodnění zemědělské půdy v České republice a stav vodních toků v minulosti regulovaných je také tristní. Bohužel se v našem kraji nepodařilo dosud rozjet významnější revitalizace vodních toků. Jako opoziční zastupitel jsem chtěl, aby kraj do svých Zásad územního rozvoje zapracoval území pro revitalizace toků jako veřejně prospěšná opatření. Bohužel se má iniciativa nesetkala s reálnou odezvou. Podařilo se mi prosadit pouze zpracování územní studie na revitalizaci vodního toku Dědiny mezi Dobruškou a Třebechovicemi pod Orebem. To je sice asi historický úspěch, ale na kraj je to hrozně málo. Byl bych rád, kdyby náš kraj začal být aktivnější ve snaze oživit říční krajinu a zadržovat v krajině vodu přírodě blízkým způsobem.

Martin Hanousek – krajský zastupitel za Zelené

Publikováno ve zpravodaji Královéhradeckého kraje U nás v kraji. Převzato z khk.zeleni.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama