Ing. Jitka Volfová

  • ANO 2011
  • Liberecký kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.09.2019 9:41:00

Česká Lípa myslí na hendikepované

Česká Lípa myslí na hendikepované

Ne nadarmo se říká, že zdraví je tou nejcennější věcí, kterou člověk má. Jsou ale mezi námi lidé, kteří toto štěstí nemají a trpí vážnou nemocí nebo jsou upoutáni na invalidní vozík.

Těmto lidem by pak zdravá populace měla co nejvíce usnadňovat běžný život tak, aby byli maximálně soběstační. A touto cestou se vydalo i město Česká Lípa.

„Před časem jsem měla na radnici schůzku se dvěma vozíčkáři a zástupci českolipské pobočky Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR. Bylo to pro mě velmi obohacující setkání, v mnohém překvapivé. Zdravého člověka totiž ani nenapadne, jak může třeba jen obyčejná oprava chodníku nevidomým zkomplikovat život. A že ne všechny budovy, které se tváří bezbariérově opravdu bezbariérové jsou. Na jednání padlo několik konkrétních návrhů, jak bychom mohli hendikepovaným zlepšit jejich každodenní život. A my jsme je nyní zrealizovali,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová.

Prvním místem, které došlo ke změnám ve prospěch hendikepovaných, je českolipská radnice, konkrétně hlavní vchod. U něj byl roky nainstalovaný zvonek, kterým si mohli hendikepovaní přivolat zaměstnance úřadu, aby jim po strmé plošině pomohl dostat se k výtahu. Zvonek byl ale umístěn tak vysoko, že pro vozíčkáře bylo obtížné na něj dosáhnout. Zvonek se tak přesunul na jiné místo vedle dveří a je nyní v takové výšce, že na něj pohodlně dosáhne každý vozíčkář. Navíc vozíčkáři nebo maminky s kočárky mohou využít ještě alternativní vchod do radnice, a to Panskou ulicí, kde žádné schody překonávat nemusejí.

„V příštím roce bychom chtěli vstup do radnice celkově zvelebit. V rámci této akce počítáme i s úpravou nájezdové plošiny tak, aby nebyla tak strmá a vozíčkáři se po ní snadněji dostali dovnitř,“ doplnila starostka.

Druhou změnou je zavedení takzvaného euroklíče a eurozámku na veřejné toalety pro hendikepované v Panské ulici a U Vodního hradu. Euroklíč je univerzální klíč, kterým se vozíčkáři, ale také například onkologičtí pacienti, diabetici nebo lidé s roztroušenou sklerózou dostanou zdarma všude, kde je nainstalován eurozámek, ve většině případů se jedná právě o veřejná WC. Ta jsou tak těmto lidem přístupná nepřetržitě 24 hodin 7 dní v týdnu. Klíč si mohou hendikepovaní z regionu zdarma vyzvednout v Regionálním pracovišti NRZP ČR pro Liberecký kraj, v Centru pro zdravotně postižené Libereckého kraje nebo ve Sdružení tělesně postižných Česká Lípa. Jeden rezervní klíč je pak umístěn v Regionálním turistickém informačním centru, kde si jej hendikepovaní mohou půjčit v pracovní době centra.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama