ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.11.2011 19:44:00

Zákon o veřejných zakázkách - na řadě je teď Senát

Zákon o veřejných zakázkách - na řadě je teď Senát

Kamil Jankovský dnes zahájil výroční konferenci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, kde se věnoval především novele Zákona o veřejných zakázkách.

Nebýt průtahů v rámci legislativního procesu mohl klíčovému kontrolnímu orgánu ke dvacetinám nadělit zbrusu novou a velmi zásadní novelu zákona o zadávání veřejných zakázek. Ta je nyní v Senátu Parlamentu České republiky, který ji posoudí v prosinci.

Tato rozsáhlá novela má posílit transparentnost zadávání veřejných zakázek, zefektivnit výběrová řízení a minimalizovat nedostatky dosud platného zákona o veřejných zakázkách. „Samozřejmě, že je mi to líto, ale politika je ‚umění možného‘ a u takovéhoto zásadního zákona to platí dvakrát,“ usmál se ministr Kamil Jankovský. Oproti původnímu plánu bude novela platit až od 1. dubna 2012.
 
Jejími klíčovými změnami jsou například razantní snížení limitů veřejných zakázek malého rozsahu na 1 milion korun pro dodávky a služby a 3 miliony u stavebních prací. „Navíc předpokládáme, že v roce 2014 se oba limity sjednotí na milionové hranici,“ přiblížil Kamil Jankovský. Podle novely bude dále také zadavatel povinen odůvodnit účelnost zakázky, zveřejňovat smlouvy i skutečně uhrazené ceny. Všechny informace a dokumenty (až na definované výjimky) o zadávacím řízení budou veřejné a dodavatel bude mít povinnost rozkrýt subdodavatele zakázek.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama