Mgr. Petr Havlík

  • Občané
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.11.2011 14:59:00

Otevřený dopis Petru Nečasovi

Otevřený dopis Petru Nečasovi

Vážený pane Petře Nečasi, v záplavě jiných témat a výroků téměř zapadlo Vaše prohlášení o těch, kteří dnes kritizují korupci. Vyjádřil jste se v tom smyslu, že jsou jako partyzáni v roce 1945.

Od Vás, kterého mnozí považovali za představitele nové obrodné vlny v ODS a přisuzovali Vám adjektivum čistý, to zní poněkud nepatřičně. Tak nějak po klausovsku jste nenápadně pochválil sám sebe a všechny možné kverulanty jste zbagatelizoval a zesměšnil. Komu byl tento příměr určen? Komu jste se chtěl zalíbit? Koho jste chtěl urazit? Možná jste chtěl být jen vtipný, aby Vás ostatní neměli za suchara a introverta. Možná, že Vám to jen tak ulítlo. Ale kdepak. Bylo to zcela vědomé. Pro mne jste se tímto výrokem pouze zařadil do „vybrané společnosti“ Jurečků, Hrdličků, Rittigů, Knetigů, Oulických, Cabrnochů, Ouzkých, Dlouhých a mnoha dalších vykuků, které ať chcete nebo ne reprezentujete a hájíte.

Ze všeho nejvíce Vám Petře Nečasi chybí byť jen elementární kontakt s reálným životem. Vy v tom vláčku jedete už od r. 1992. To je dost dlouhá doba, jež se na Vás podepsala. Seděl jste i v té minulé Dalíkově, totiž Topolánkově vládě. Mnohé zjevné korupční příběhy neznáte jen z doslechu.

V premiérské pracovně máte i výroční zprávy BIS a tudíž nemůžete nevědět. Jistě jste zaznamenal i to, jak ČR vnímají pozorovatelé z jiných zemí… Třeba Vám také jen tak namátkou neunikl čerstvý příběh náčelníka pražských strážníků Kotrouše. Ten byl dlouhá léta věrným parťákem bývalého náměstka pražského magistrátu Blažka, který je nyní Vaší zásluhou náměstkem ministra Vondry.

Já kritizuji zdejší způsob správy země již od ranných devadesátých let. A činím tak veřejně. Nerozlišuji barvy dresů. Poukazuji adresně na společné hříchy všech parlamentních stran. Ideologické mantinely jsou pro Vás stejně jen pouhým předvolebním marketingovým nátěrem pro voliče. Nic více. Korupce, nebo chcete-li lépe rozkrádání, dusí potenciál této země. Je produktem úmyslně špatně nastaveného systému, hodnotové relativizace a deformovaného prostředí.

Můžete, pane Petře Nečasi, odstranit všechna zrcadla, můžete napadat různým způsobem všechny možné kritiky a oponenty. To jistě můžete. Můžete nereagovat na statistiky z korupčních analýz, na vyšetřování zahraničních orgánů a vlastně na všechno, co se Vám nehodí. To jistě můžete. Můžete, sám sebe přesvědčovat kolik „úžasných“ opatření proti korupci jste uvedl do praxe. Můžete do vlády dosazovat podobné kádry jako je pan Kuba. To jistě můžete.

Můžete nevidět tučná česká konta v různých daňových rájích. Můžete nevidět golfové výlety do Dubaje. Můžete neřešit předražené armádní a jiné veřejné zakázky. Ano, to všechno můžete. Pak se ale nedivte, že Vám někdo řekne, že král je nahý. Nejsmutnější politikův konec nastává tehdy, když vzbuzuje směsici dvou pocitů – výsměchu a soucitu. Ještě horší je pouhé neobratné maskováni lumpáren, a motivy mohou být opravdu, ale opravdu různé.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama