Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.09.2019 11:32:00

Musíme pomoci mladým řešit problém, za který nemůžou

Musíme pomoci mladým řešit problém, za který nemůžou

Komentář na facebookovém profilu k návrhu novely občanského zákoníku

 Mám jít pracovat nebo ještě dále studovat? Kterou vysokou školu si mám vybrat? Do kterého baru dnes zajdu? A mám vyjet na studijní cestu do zahraničí letos, nebo až příští rok?

I tyto otázky řeší mladí lidé na prahu dospělosti. Ne tak ale David nebo Tamara. Ti musejí řešit daleko větší problém, konkrétně: „Jak splatit dluhy svých rodičů?“ Oba dva, stejně jako dalších 6500 dětí, patří k takzvaným dětským dlužníkům. Lidem, na které v den jejich osmnáctých narozenin spadne povinnost zaplatit dluhy zděděné po nezodpovědných rodičích.

Je to spravedlivé? Samozřejmě že ne. Ale nejen to, vstup do dospělosti s takovou obrovskou zátěží poznamená člověka na celý život. Dětští dlužníci často musejí najednou zaplatit částku, která je mimo jejich možnosti. Proto si vezmou další půjčku na vysoký úrok a spirála dluhů se začne rozjíždět…

Toto musí skončit! Naše poslankyně Kateřina Valachová proto předložila novelu občanského zákoníku, která by převedla dluhy dětí do patnácti let na rodiče. U dospívajících mezi patnácti a osmnácti lety by o připadnutí dluhu rozhodl soud. Jestliže vše půjde dobře, novela se schválí do konce roku. Musíme pomoci mladým lidem vyřešit problém, za který nemůžou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama