Mgr. Bc. Pavla Golasowská, DiS.

  • KDU-ČSL
  • Moravskoslezský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.10.2019 16:57:00

Důstojnou smrtí není eutanazie, ale zájem a tišení bolesti

Důstojnou smrtí není eutanazie, ale zájem a tišení bolesti

První kamenný hospic vznikl v Česku před 24 lety. První vlaštovku v oblasti hospicové a paliativní péče následoval vznik dalších hospiců - kamenných i terénních. Přesto je stále mnoho pacientů, kteří umírají v nemocnicích bez potřebné úlevné péče.

 „Důstojná smrt znamená zájem o člověka v jeho těžkých chvílích, nalezení způsobu tišení bolesti a poskytnutí odborné psychologické pomoci,” říká poslankyně KDU-ČSL Pavla Golasowská.

Rozvoj paliativní a hospicové péče KDU-ČSL podporuje dlouhodobě. Právě kvůli nedostatkům v této oblasti se v poslední době začíná mluvit o eutanazii, kterou mnozí nabízejí jako řešení pro ty pacienty, jež bojují s bolestmi či psychickým utrpením. Moderní medicína je dnes přitom schopna většinu nepříznivých symptomů nevyléčitelných nemocí velmi dobře zvládat.

„Paliativní medicína zaznamenala v poslední době obrovský rozvoj a je jen na nás, jak rychle a účinně budeme její rozvoj podporovat,” vysvětluje Golasowská s tím, že zkušenosti zdravotníků z hospicové péče dokládají, že pokud je o pacienty v konečné fázi života dobře postaráno včetně psychické a duchovní podpory, rychle mizí jakékoliv úvahy o předčasném ukončení života. „Problémem je ale finanční podhodnocení paliativní a hospicové péče. Práce s umírajícími a truchlícími je nesmírně náročná, bohužel stále není dostatečně finančně ohodnocena,“ dodává.

Vyšší podporu paliativní a hospicové péče by od státu uvítala i zakladatelka hospicového hnutí doktorka Marie Svatošová. Investovat by se podle ní mělo hlavně do zaměstnanců: „Žijeme hekticky a rychle, a také rychle umíráme. Bohužel často opuštěni za nemocniční plentou. Hospicová péče v uplynulých dvaceti letech udělala velký pokrok, nicméně se stále potýká jak s nedostatkem financí, tak s nedostatkem kvalitního a kvalifikovaného personálu. Naším největším kapitálem jsou zaměstnanci, bez nich bychom tuto práci nemohli dělat.”

Poslankyně Pavla Golasowská si je jistá tím, že je nejvyšší čas zabývat se tím, aby existovala široká nabídka kvalitní úlevné péče a aby se otázkou důstojné smrti začalo důkladně zabývat ministerstvo zdravotnictví i ministerstvo práce a sociálních věcí. „Pokud bude toto téma ve společnosti dostatečně diskutováno, nebude nutné otevírat otázku eutanazie,” uzavírá.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama