Jan Lipavský

  • Piráti
  • ministr zahraničí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.10.2019 18:08:00

Pokud chceme vést s Čínou rovný dialog, musí naše diplomacie narovnat páteř

Pokud chceme vést s Čínou rovný dialog, musí naše diplomacie narovnat páteř

Z iniciativy pirátského poslance Jana Lipavského včera v Poslanecké sněmovně proběhl seminář s názvem Čína v mezinárodních vztazích.

 Poslanci ze sedmi demokratických stran (Piráti, ANO, ODS, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN) tu diskutovali o cestě pro českou zahraniční politiku.

Cílem bylo rovněž zmapovat rizika, které Peking představuje pro evropskou bezpečnost a ekonomiku. Na konferenci vystoupili mj. přední čeští a zahraniční odborníci jako například profesorka Olga Lomová ze sinologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, ředitel projektu Sinopsis Martin Hála, novinář a šéf editor Financial Times Charles Clover či analytička a novinářka Didi Kirsten Tatlow.

„Česko hraje důležitou roli v hledání receptů na řešení čínských hrozeb," řekl místopředseda zahraničního a obranného výboru Jan Lipavský s tím, že význam České republiky jako důležitého spojence při hledání společného postupu vůči ČLR potvrzuje také úroveň hostů, kteří přiletěli do Prahy, aby promluvili na panelu. Zájem předních odborníků o účast na konferenci je dalším důkazem, že Česko není ve světě osamoceno. „Naopak existuje celá řada partnerů, kteří usilují o stejnou věc, tedy nalezení rovnocenného postoje k Číně a jsou schopní a ochotní nám poskytnout maximální podporu,” dodává Lipavský.

Kroky pražského magistrátu a Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) jsou podle Lipavského první dva nárazníky čínské vlny. Právě díky varování NÚKIB před technologiemi Huawei dalo Česko jasně najevo, že kybernetickou bezpečnost nebere na lehkou váhu. „Svádíme tu malé české bitvy, ale principiální otázkou, na které se vše láme, je, zda čínskému vlivu dokážeme, či nedokážeme čelit,” uzavřel Lipavský s apelem, že pokud chceme jako Česká republika vést s Čínou rovný dialog, musí nejdříve naše diplomacie sama narovnat páteř.

Mezi hlavními zahraničními řečníky byli novinář a šéf editor Financial Times v Moskvě, nyní v Pekingu - Charles Clover, analytička a novinářka Didi Kirsten Tatlow, poradce pro Čínu amerického kongresu Peter Mattis, náměstek Ministerstva zahraničí ČR pro řízení sekce bezpečnostní a multilaterální, bývalý velvyslanec Martin Povejšil a novinář CNN a ČT Tomáš Etzler. V českém panelu pak zasedli profesorka Olga Lomová ze sinologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, ředitel projektu Sinopsis Martin Hála, seniorní analytik a expert na Čínu z NÚKIB Michal Thim a Ondřej Klimeš z Orientálního ústavu akademie věd.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama