PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Královéhradecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.10.2019 20:33:00

Pokud nebudeme lesy obnovovat, může to mít nedozírné následky

Pokud nebudeme lesy obnovovat, může to mít nedozírné následky

Další ze série seminářů, věnovaných problematice kůrovcové kalamity, přivedl do auly České lesnické akademie v Trutnově velké množství posluchačů.

 Diskutovat s nimi přišli hejtman Jiří Štěpán, krajští radní Pavel Hečko a Karel Klima a také lesníci Radomír Charvát a Martin Fojt.

Cílem seminářů, které se ještě budou konat v Jičíně a Hradci Králové, je seznámit majitele lesů s možnostmi získání dotační podpory při zvládání následků kůrovcové kalamity. „Kůrovec napadl naše lesy a ty se nám mění před očima. Pokud nebudeme s kůrovcem aktivně bojovat a nebudeme lesy obnovovat, může to mít nedozírné následky. Od velkých změn klimatu, přes proměny krajiny a špatné zadržování vody v ní až po drtivý dopad na cestovní ruch. V neposlední řadě je ohrožen i náš národní sport – sběr hub,“ říká hejtman Jiří Štěpán.

Královéhradecký kraj letos vyhlásil dotační program „Podpora hospodaření v lesích – asanace kůrovcového dříví“ s alokací deset milionů korun. Program je určený pro vlastníky lesních pozemků s výměrou do 50 hektarů. Krajská dotace jim pokryje část výdajů vynaložených na těžbu a přiblížení napadeného kůrovcového dřeva k asanaci nebo na výstavbu oplocenek pro ochranu dřevin vysazených při obnově poničeného lesního porostu.

Dotační program je určen pro celé území Královéhradeckého kraje. Netýká se však lesů státních, v národním parku nebo jeho ochranném pásmu a pro obranu státu. Žádosti o dotaci lze podávat do konce října. Výše dotace je stanovena na 150 korun za metr krychlový vytěženého dřeva, respektive na 70 korun za běžný metr vybudované oplocenky. Minimální výše dotace je 5000 korun na jednu žádost a jeden žadatel může získat maximálně 500 000 korun.

Podmínky programu najdete na dotačním portálu Královéhradeckého kraje (ZDE).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama