JUDr. Jiří Pospíšil

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.12.2011 16:35:00

K návrhu odvolání předsedkyně a místopředsedkyně Okresního soudu v Litoměřicích

K návrhu odvolání předsedkyně a místopředsedkyně Okresního soudu v Litoměřicích

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podá kárnou žalobu na předsedkyni Okresního soudu v Litoměřicích Mgr. Václavu Porubiakovou a místopředsedkyni téhož soudu JUDr. Janu Márovou.

Zároveň navrhne kárnému soudu jejich odvolání z funkcí a u místopředsedkyně i zbavení funkce soudce. Ministr svým rozhodnutím reaguje na výsledky ministerské prověrky, která odhalila velké množství neodůvodněných průtahů na trestním úseku litoměřického soudu.       

„I přes specifickou situaci severočeských soudů, které jsou zatíženy velkým množstvím vyřizovaných věcí, vnímám pochybení JUDr. Jany Márové jako velmi závažná, a to tím spíše, že se jedná o místopředsedkyni okresního soudu zodpovědnou za trestní úsek. Vzhledem k vysokému počtu spisů, v nichž byly shledány neodůvodněné průtahy, a především z důvodu nedodržení maximální vazební lhůty v případech mladistvých, podám na JUDr. Márovou kárnou žalobu a navrhnu Nejvyššímu správnímu soudu, aby jí zbavil funkce soudce. Zároveň soudu navrhnu i odvolání Mgr. Václavy Porubiakové z funkce předsedkyně soudu, protože z prověřovaných spisů je zřejmé, že jako soudní funkcionář zcela selhala při výkonu dohledu nad řádným průběhem věcí vyřizovaných místopředsedkyní soudu,“ uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Prověrka ministerstva spravedlnosti se uskutečnila na konci listopadu a zahrnovala celkem 62 spisů na trestním úseku Okresního soudu v Litoměřicích. Prověřováno bylo především dodržování lhůt stanovených trestním řádem pro nařízení hlavního líčení (popř. provedení jiného úkonu) po podání obžaloby a pro vyhotovení vyhlášeného rozsudku. V převážné většině prověřovaných spisů přidělených místopředsedkyni soudu JUDr. Márové byly tyto třítýdenní lhůty v případě nařízení hlavního líčení, resp. desetidenní lhůty k vyhotovení rozsudku mnohonásobně překročeny, v některých případech dokonce o více než jeden rok.

Vyřizující soudkyně přitom zcela ignorovala možnost požádat o prodloužení uvedených lhůt předsedkyni soudu, a to i v případech, kdy na prodlení byla upozorňována urgencemi ze strany státního zastupitelství.

Ve dvou případech JUDr. Márové ministerstvo shledalo též pochybení spočívající v tom, že mladistvý byl držen ve vazbě v rozporu se zákonem o soudnictví ve věcech mládeže déle než dva měsíce, a to v jednom případě o dva a ve druhém dokonce o čtrnáct dní.

Ministerstvo spravedlnosti dále prověří, zda se pochybení nedopustilo též vedení Krajského soudu v Ústí nad Labem, které o výše popsaných pochybeních mělo a mohlo vědět.

Tiskový odbor ministerstva spravedlnosti                                                 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama